Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι τούρκοι φτιάχνουν καταφύγιο υποβρυχίων στην Κύπρο

Οι τούρκοι φτιάχνουν καταφύγιο υποβρυχίων στην Κύπρο
Ένα καταφύγιο όπου θα ελλιμενίζονται τουρκικά υποβρύχια φτιάχνουν οι τούρκοι στα κατεχόμενα της Κύπρου.

 

Εικόνες από το αλιευτικό καταφύγιο της Γιαλούσας,που σταδιακά μετατράπηκε σε πολυτελή μαρίνα μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα.
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές μέχρι το καλοκαίρι του 2011,το καταφύγιο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Τουρκικού στρατού, αφού θα ελλιμενίζεται και ένα υποβρύχιο με σαφέστατη αποστολή, να μην επιτρέψει άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των νοτίων κυπριακών θαλασσών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι όντως η Τουρκία έχει παραγγείλει νέα υποβρύχια και ότι στη Γιαλούσα υπήρχε ένα καταφύγιο ψαράδων που μετατράπηκε σε μαρίνα για πολυτελή σκάφη.
 
Ο Στέφανος Στεφάνου τόνισε, όμως, ότι δεν υπάρχει κάτι που να σχετίζεται με τη δημιουργία καταφυγίου για υποβρύχια, η οποία έχει να κάνει με την αποκλειστική ζώνη οικονομικής εκμετάλευσης της κυπριακής δημοκρατίας.
 
Οι πληροφορίες του Σίγμα επιμένουν ότι ο χώρος που θα φιλοξενηθεί το υποβρύχιο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας έχει σχεδόν τελειώσει κατασκευαστικά και βρίσκεται δεξιά από το κεντρικό κτίριο της λεγόμενης μαρίνας. Μάλιστα στη περιοχή εκτελεί εργασίες και ειδικό μηχάνημα για την εκβάθυνση της θάλασσας.
 
Η περιοχή αν και Κυριακή φυλάσσεται από τον Τουρκικό στρατό και αστυνομικούς του ψευδοκράτους και η προσέγγιση είναι πολύ δύσκολη από τις κάμερες του Σίγμα.
 
Η κυβέρνηση δε διασύνδεσε την αναβάθμιση τις στρατιωτικές αναβαθμίσεις με τον έλεγχο της ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου. «Δε υπάρχει τίποτα που να συσχετίζει αυτά τα γεγονότα με αυτό που έχει μεταδοθεί, δηλαδή ότι ετοιμάζεται ένα καταφύγιο για υποβρύχια που έχει να κάνει με τη ζώνη», επεσήμανε ο κ. Στεφάνου.
 
Επισημαίνεται ότι η κατασκευή από το κατοχικό καθεστώς της μαρίνας στη Γιαλούσα άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο. Σύμφωνα πάντα με τις ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα αποστολή του συγκεκριμένου υποβρυχίου όπως ανατέθηκε από τη ναυτική διοίκηση της Τουρκίας με έδρα τη Μερσίνα θα είναι η επόπτευση και απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας της κυπριακής δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη εκμετάλλευσης.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι μοίρα του τουρκικού πολεμικού στόλου παρενόχλησε πολλές φορές ξένα ωκεανογραφικά σκάφη τα οποία για λογαριασμό της κυπριακής δημοκρατίας διενεργούσαν έρευνα για εντοπισμό υποθαλάσσιων κοιτασμάτων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε