Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Οι τρεις περιοχές της Ελλάδας με 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου – Τεράστια κοιτάσματα και σε όλη σχεδόν τη χώρα

Οι τρεις περιοχές της Ελλάδας με 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου – Τεράστια κοιτάσματα και σε όλη σχεδόν τη χώρα

– Πατραϊκός κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκολο οι τρεις πρώτες περιοχές που θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις
– Η Ελλάδα έφθασε στο γκρεμό της χρεοκοπίας για να αποφασίσουν να αξιοποιήσουν τον πλούτο της
– Τα νησιά γύρω από την Κέρκυρα διαθέτουν έως και 5 δισ βαρέλια πετρέλαιο
– Ποιά είναι η πρώτη εταιρεία που ενδιαφέρθηκε για τα πετρέλαια στο Ιόνιο
– Οι αποκαλύψεις κορυφαίου επιστήμονα μόνο στο NewsIt

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές του Ιονίου που ανακοίνωσε έρευνες

Η κυβέρνηση θα απευθύνει διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, την περιοχή δυτικά των Ιωαννίνων και την περιοχή του Κατάκολου, με συνολική εκτιμώμενη δυνατότητα έως 300 εκατ. βαρελιών, σε βάθος 15ετίας-20ετίας.

Αυτή η ποσότητα είναι τεράστια και αναρωτιέται κανείς γιατί έπρεπε η χώρα να φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας προκειμένου να δραστηριοποιηθούν οι κυβερνώντες, ώστε να αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν τον φυσικό πλούτο αυτής της χώρας, αλλά και να μην φέρουν τους Έλληνες στο όριο της εξαθλίωσης με τα δεκάδες οδυνηρά μέτρα.

Διαβάστε τι λέει η πρόσκληση ενδιαφέροντος της κυβέρνησης:

Δημόσια Διαβούλευση για τη «Δυνατότητα άμεσης παραχώρησης εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου των δικαιωμάτων του για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με τη διαδικασία της «ανοικτής πρόσκλησης» (open door)

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής, μετά από απουσία της χώρας μας για περίπου 15 χρόνια από το πεδίο έρευνας Υδρογονανθράκων δίνει σήμερα στη δημοσιότητα σχετικό πληροφοριακό υλικό προκειμένου να προετοιμαστεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων της χώρας με την μέθοδο της Ανοιχτής Πρόσκλησης (open door).

Στην πρόσκληση περιλαμβάνονται τρεις γεωγραφικές περιοχές της Χώρας που ήταν αντικείμενο παραχώρησης κατά το παρελθόν και στις οποίες για διάφορους επιχειρηματικούς ή τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία έρευνας. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα και από τις τρεις περιοχές είναι της τάξης των 250 – 300.000.000 βαρελιών.

Αποκαλύψεις για τα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας μόνο στο NewsIt

Όπως δήλωσε στο Νewsit o oμότιμος καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος “η χώρα μας είναι πολύ πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Εχουμε αποθέματα 3 φορές περισσότερα από τη Νορβηγία, για αυτο και οι Νορβηγοί έρχονται κάτω, στη νότια Κρήτη και προσπαθούν να κάνουν έρευνες.

Aκούστε τη δήλωσή του:

Τα αποθέματα του φυσικού αερίου της Νορβηγίας είναι 2 εκατομμύρια μέτρα φυσικού αερίου, τα πιθανά αποθέματα τα δικά μας στη νότια Κρήτη είναι με μεγάλη εμπιστοσύνη 6 τρισεκατομμύρια μέτρα φυσικού αερίου. Αυτό δε το λέω εγώ, το λένε και οι Νορβηγοί.

Για το Ιόνιο τώρα, τα 300 εκατομμύρια βαρέλια που λέει ο υφυπουργός για τον Πατραϊκό κόλπο δεν είναι πολλά. Λίγο βορειότερα απο εκεί που μιλά ο υφυπουργός δηλαδή στην περιοχή Πρέβεζας, Άρτας, Βόνιτσας, έχει αποθέματα από 1 έως 2 δισεκατομμύρια βαρέλια. Και η περιοχή βορείως της Κέρκυρας, στα Δαπόντια νησιά υπάρχουν 3 με 5 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Εγώ νομίζω πως ο υφυπουργός έπρεπε να προχωρήσει στις παραχωρήσεις σε όλη τη δυτική Ελλάδα και όχι μόνο στις περιοχές που έδωσε. Ο πλούτος εκεί είναι αρκετά μεγάλος. Οχι τόσο όσο της νότιας Κρήτης, αλλά είναι αρκετά μεγάλος. Και αυτά που σας λέω είναι δημοσιευμένα σε ξένα περιοδικά της Αμερικής. Εχουν βγει γεωλογικές μελέτες για τα αποθέματα της Ελλάδας. Αγνοια στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται. Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας θα σώσει την ελληνική οικονομία. Η αναπτύσσουμε τον ορυκτό πλούτο που εσωσε την Ελλάδα 2 φορές το 1953 και και 1978 ή χάνεται η Ελλάδα. Δεν μπορείς συνέχεια να φορολογείς, πρέπει να παράγεις και η παραγωγή έρχεται από τον ορυκτό πλούτο”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ

 Πατραϊκός Κόλπος: Οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών.
Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον προηγούμενο Γύρο Παραχωρήσεων διότι ο ανάδοχος επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.

– Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα: Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον πρώτο Γύρο Παραχωρήσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

– Δυτικό Κατάκολο: το 1982 ανακαλύφθηκε κοίτασμα πετρελαίου από τη ΔΕΠ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2400-2600 μ. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης (250 μ), των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας υδρόθειου και διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα, οι τιμές του αργού και η τεχνολογία επιτρέπουν την από ξηράς εκμετάλλευσή του με κεκλιμένες γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θαλάσσια περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα ιδιαίτερα στο λιμάνι του Κατάκολου.

Διαβάστε περισσότερα στο OnAlert.gr

Η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα πετρέλαια στο Ιόνιο

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την παραχώρηση περιοχών του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου προκειμένου να γίνουν έρευνες για πετρέλαιο εκφράζει η Energean Oil, εταιρία που έχει αναλάβει από το 2007 την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Πρίνου.

Παράλληλα,σύμφωνα με το ΑΠΕ , δρομολογεί επενδύσεις για περαιτέρω έρευνες και αύξηση της παραγωγής στην περιοχή Καβάλας – Θάσου στην οποία σύμφωνα με τις μελέτες έχουν «γεννηθεί» 1 δισ. βαρέλια πετρελαίου, από τα οποία έχουν εντοπιστεί 320 εκατ. (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι όλα απολήψιμα) και έχουν αντληθεί ως τώρα 110 εκατ. βαρέλια.



Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean κ. Μ. Ρήγας ανέφερε σήμερα σε εκδήλωση της εταιρίας ότι η συγκυρία, με τα εντυπωσιακά ευρήματα στο Ισραήλ, τις έρευνες στην Κύπρο και την αναταραχή στη Β. Αφρική είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της έρευνας πετρελαίου στη χώρα μας. Η Energean, όπως είπε, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της πλειοψηφίας των δικαιωμάτων έρευνας στην περιοχή της Καβάλας – Θρακικού πελάγους.



Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο Onalert.gr

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως θα βγάλουμε 25 δισ – Που ξεκινούν έρευνες για πετρέλαιο!

Που και πόσο φυσικό αέριο και πετρέλαιο υπάρχει στην Ελλάδα;

40% ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε