Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της φορολογίας ακινήτων

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 Το ΕΤΑΚ του 2009 θα κληθούν να πληρώσουν το…

επόμενο διάστημα περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ όσοι από αυτούς έχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά, με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% μέχρι και 0,9% γιά αξία ακινήτων άνω των 3.000.000.

Μέχρι το τέλος του έτους οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν και με τον νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”, για πολλούς φορολογουμένους, ο λογαριασμός του ΕΤΑΚ για το 2009 αναμένεται να είναι “φουσκωμένος”. Αυτό θα συμβεί γιατί ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει με διαφορετικά αφορολόγητα ποσά από αυτά που ίσχυαν το 2008. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οικογένειες και άγαμοι, οι οποίοι την τελευταία 5ετία απέκτησαν κύρια κατοικία σε κάποια “καλή” περιοχή της Αττικής ή των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τα 1800 ευρώ/τ.μ.

Αντίθετα πολλοί μεγαλοϊδιοκτήτες που έχουν πληρώσει ΕΤΑΚ για το 2008, θα διαπιστώσουν ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού του αφορολόγητου ορίου, θα απαλλαγούν από τον φόρο του έτους 2009.

Ειδικότερα τον λογαριασμό του φόρου ακινήτων για το 2009 θα λάβουν:

  • οι άγαμοι που κατέχουν κατοικίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ

  • οι έγγαμοι και οι οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ

  • οι έγγαμοι με 3 ή περισσότερα παιδιά που είναι ιδιοκτήτες κατοικιών συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 230.000 ευρώ

  • όλοι οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση που έχουν στην κατοχή τους οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης, αποθήκη, θέση στάθμευσης, επαγγελματική στέγη.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε