Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Όλα “ανοιχτά” για το ύψος του κουρέματος

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

«Κούρεμα» σε όλα τα ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν στην διεθνή αγορά, αξίας 205 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία λήγουν όχι μόνο έως το 2020 -όπως προέβλεπε το «πακέτο» της 21ης Ιουλίου- αλλά και έως το 2035 (!) συζητά σήμερα το συμβούλιο Εurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Βενιζέλος που παρέμεινε στην βελγική πρωτεύουσα και μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής, ενημέρωσε σχετικά τους Έλληνες τραπεζίτες με τους οποίους είχε τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Δευτέρας.
Ως προς το τελικό ύψος του «κουρέματος» όλα είναι ανοιχτά. Ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, αν και τόνισε πως λειτουργεί και συναποφασίζει ως μέλος της ευρωζώνης υπονοώντας πως τα πραγματικά περιθώρια ελιγμών είναι ουσιαστικά περιορισμένα.

Με βάση τα σενάρια που τους παρουσίασε ο κ.Βενιζέλος, οι τραπεζίτες κάνουν και τα δικά τους σχέδια, καθώς με ένα “βαθύ κούρεμα” πχ 40%-60% στις τιμές των ομολόγων, το ελληνικό πιστωτικό σύστημα θα υποχρεωθεί σε ανακεφαλαιοποίηση.

Αν επιλεγεί τελικώς ένα “κούρεμα” της τάξεως του 50%, όπως φαίνεται πλέον πως συζητά και η Γαλλία που είχε ως προχθές μεγάλες αντιρρήσεις, απαιτείται επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά περίπου 108 δισ. ευρώ.

Στην πλειονότητά τους, τα πιστωτικά ιδρύματα θα αναγκασθούν να προσφύγουν σε κρατικές ενισχύσεις και …κρατικοποίηση, καθώς θα δώσουν, σε αντάλλαγμα, κοινές μετοχές.

Από την άλλη, η κυβέρνηση επιδιώκει να ισχύσουν ως έχουν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου που εξαιρούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα», διαφορετικά θα απαιτηθεί και νέα αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα και πιθανότατα νέες περικοπές στις συντάξεις.

Διαβάστε επίσης:
Το “κούρεμα” φέρνει εκλογές – Αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών θέλει ο Βενιζέλος για τη νέα συμφωνία

Μάχη μέχρις εσχάτων για το ύψος του “κουρέματος” – ΔΝΤ και Μέρκελ εναντίον των τραπεζών και στη μέση η Ελλάδα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε