Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Όλι Ρεν: “Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει”

Πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, σε άρθρο του στην Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Ο τίτλος του άρθρου είναι ” Ελληνική αναγέννηση” και στο κείμενο ο Επίτροπος αναφέρει τη σημαντική μεταστροφή από το αρνητικό κλίμα και τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Μαρτίου του 2010 για την Ελλάδα, αλλά και την ευρωζώνη, προς μια θετική προοπτική εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και αποκατάστασης της σταθερότητας.

Βελτίωση του κλίματος – Απελευθέρωση της αγοράς

Αφού επικαλείται τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για επικείμενη κατάρρευση του ευρώ που εμφανίζονταν την περασμένη άνοιξη, σημειώνει ότι το κλίμα σταδιακά αλλάζει καθώς η Ελλάδα εφαρμόζει δραστικά και συχνά επώδυνα μέτρα υλοποιώντας με αποφασιστικότητα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι από την πρώτη αποτίμηση της Ευρ. Επιτροπής προκύπτει πως η Αθήνα διέψευσε τους αμφισβητίες, καθώς το πρόγραμμα σταθεροποίησης οδηγεί στην επιστροφή σε μακροοικονομική εξυγίανση και σε μια πιο ισορροπημένη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ο κ. Ρεν τονίζει ότι με τα μέτρα λιτότητας που ανέρχονται στο 8% του ΑΕΠ και τις σημαντικές διαρθρωτικές τομές στο εργασιακό καθεστώς, στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η Ελλάδα βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Μάλιστα, επισημαίνει ότι μερικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν ταχύτερα του προβλεπομένου, αλλά σπεύδει να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτή την πορεία εάν θέλει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σημειώνει ότι για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς σε κρίσιμους τομείς όπως είναι ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, η ενέργεια, οι μεταφορές και μια σειρά από κλειστά επαγγέλματα. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι η Ελλάδα δύναται να εκπλήξει τις αγορές επιτυγχάνοντας κάποιους από τους στόχους του προϋπολογισμού πριν τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί.

Αποκλείει πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους

Ο επίτροπος απορρίπτει τα σενάρια που επιμένουν ότι η Ελλάδα θα εξαναγκασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι μεν φιλόδοξο, αλλά είναι ταυτόχρονα και ρεαλιστικό. Προβλέπει μάλιστα ότι τελικά θα σημειωθούν μεγαλύτεροι του προβλεπομένου ρυθμοί ανάπτυξης. Επισημαίνει ότι όσοι επιμένουν στα σενάρια της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν υπολογίζουν τα τεράστια κόστη μιας τέτοιας εξέλιξης τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την ευρωζώνη, αλλά και για παγκόσμια οικονομία. Ταυτόχρονα, σημειώνει, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικό πολιτικό κόστος για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και γενικότερα την Ευρ. Ενωση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε