Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ολικό λίφτινγκ! Παρελθόν οι Πανελλήνιες, “κομμένες” οι προσευχές, διετές λύκειο!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου υπό τον Αντώνη Λιάκο, επεξεργάζεται μία σειρά από… σαρωτικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα όλων των βαθμίδων. Η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της και παρουσίασε την πρτότασή της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

Τι προβλέπει

Το νέο εξεταστικό σύστημα και οι αλλαγές στη φοίτηση στα πανεπιστήμια είναι δύο από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται, κάτι που σημαίνει πως οι φοιτητές θα μπορούν να αλλάζουν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις κατεύθυνση, να αποκτούν πτυχίο από συνδυασμούς επιστημών, καθώς και να κερδίζουν πρωτεύουσα και δευτερεύουσα ειδικότητα.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή προτείνει την αλλαγή της διδακτικής διαδικασίας και στη μέση εκπαίδευση. Συγκεκριμένα προτείνεται το γυμνάσιο να γίνει τετραετές και το λύκειο διετές.

Μια ακόμη από τις προτάσεις στην Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου είναι η κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, του υποχρεωτικού εκκλησιασμύ και της υποχρεωτικής προσευχής.

Το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η πρόταση προβλέπει την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ενός συγκεκριμένου συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων, επί του γενικού βαθμού πρόσβασης ή άλλων κριτηρίων επίδοσης.

Η εφαρμογή του συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων, επί του γενικού βαθμού πρόσβασης, ή άλλων κριτηρίων επίδοσης, θα εξασφαλίζει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ φοιτητές με γενική αλλά και ειδική επάρκεια

Από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί το Νέο Λύκειο, ο συντελεστής βαρύτητας μπορεί να εφαρμοστεί επί του Εθνικού Απολυτηρίου και με αυτό τον τρόπο να περάσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις στην… Ιστορία.

Παρόλα αυτά, η υιοθέτηση του συντελεστή μπορεί να γίνει από τις επόμενες εισαγωγικές εξετάσεις.

Με αυτό τον τρόπο, βασική πρόβλεψη της πρότασης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της επιτροπής Λιάκου είναι η εφαρμογή συντελεστή βαρύτητας ανά επιλογή και πλήθος επιλογών του υποψηφίου.

Ουσιαστικά θα επιβραβεύεται με διαφοροποιημένο ποσοστό η σειρά επιλογής (1η, 2η, 3η, έως και 10η επιλογή) και το πλήθος των 10 πρώτων επιλογών των υποψηφίων.

Μετά την 10η επιλογή οι επιλογές δεν επιβραβεύονται (σ.σ. η τιμή του συντελεστή θα είναι μηδενική).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε