Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΣΚΑΡ 2017· ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ Λιακάδα 15 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Όλοι ίσοι ενώπιον του νόμου

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 02.01.2012 | 13:27
Πρώτη δημοσίευση: 02.01.2012 | 13:23

Αναμφισβήτητα η προσωρινή κράτηση (προφυλάκιση) είναι το έσχατο μέσο δικονομικού καταναγκασμού, το οποίον πρέπει να επιβάλλει ο ανακριτής ή το Δικαστικό Συμβούλιο.

Ο νόμος απαγορεύει ρητά η βαρύτητα της αξιόποινης πράξης -από μόνη της- να οδηγεί στην φυλακή, αλλά αξιώνει και άλλες προϋποθέσεις, όπως ύποπτος φυγής κ.ο.κ. Η νομολογία (οι αποφάσεις των Δικαστών) -όμως- δείχνει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο : Τα βαριά αδικήματα (ανθρωποκτονίες, ναρκωτικά κ.λ.π.), χωρίς να συντρέχουν οι λοιποί όροι της Ποινικής Δικονομίας, οδηγούν στην προσωρινή κράτηση, χωρίς εξαιρέσεις. Το αδίκημα, που αντιμετωπίζει ο ηγούμενος Εφραίμ έχει μέγιστη ποινική απαξία, γιατί πλήττει το έννομο αγαθό της δημόσιας περιουσίας, των χρημάτων δηλ. του Ελληνικού Λαού.

Σ’ αυτό το δικονομικό στάδιο το Ελληνικό Σύνταγμα και ο νόμος εμπιστεύονται την διερεύνηση των σοβαρών ενδείξεων ενοχής του κατηγορουμένου, καθώς και το αν θα κρατηθεί ή όχι, στον ανακριτή και το Δικαστικό Συμβούλιο (στην προκειμένη περίπτωση αποτελείται από μια πρόεδρο Εφετών και δύο εφέτες). Τα ανωτέρω ισχύουν για όλους τους Έλληνες και δεν εξαιρούνται ούτε οι μητροπολίτες, ούτε οι μοναχοί, ούτε οι κροίσοι, ούτε οι καναλάρχες.

Το Δικαστικό Συμβούλιο συμφώνησε με την γνώμη της ανακρίτριας και έκρινε ότι ο ηγούμενος Εφραίμ πρέπει να κρατηθεί προσωρινά. Η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι έμπειροι εφέτες κρισιολόγησαν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του ηγουμένου, καθώς και ότι υπάρχει κίνδυνος να διαπράξει νέα αδικήματα.

Είμαι βέβαιος, γνωρίζοντας το ήθος της ανακρίτριας, κ. Ειρήνης Καλού και της προέδρου του Δικαστικού Συμβουλίου, κ. Αλεξάνδρας Κακκαβά, ότι προβληματίσθηκαν και μελέτησαν ενδελεχώς προτού καταλήξουν να στερήσουν προσωρινά την ελευθερία ενός πολίτη (δεν έχει καμία αξία εάν είναι ιερωμένος ή κοσμικός). Στην μακρόχρονη δικαστική τους πορεία οι ανωτέρω δικαστικοί λειτουργοί έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν άριστη νομική κατάρτιση και επιείκεια. Υπάκουσαν εν προκειμένω στην δικαστική τους συνείδηση και δεν επηρεάσθηκαν ούτε από τις συναντήσεις με τον Πούτιν, ούτε από την εξωθεσμική τηλεοπτική υπεράσπιση. Απέδειξαν ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα στον κ. Εφραίμ να ασκήσει αίτηση για αποφυλάκιση. Η προσφυγή -όμως- κατά της πιθανής απορριπτικής διατάξεως θα κριθεί από άλλο Δικαστικό Συμβούλιο, με διαφορετική σύνθεση και αυτό μπορεί να έχει διαφορετική άποψη.

Εύχομαι ειλικρινά ο ηγούμενος Εφραίμ σύντομα να είναι ελεύθερος, γιατί η φυλακή είναι ένα από τα χειρότερα κακά στην ζωή ενός ανθρώπου. Άλλωστε δικαιοσύνη και επιείκεια είναι διαχρονικές πανανθρώπινες αξίες.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος

Διαβάστε ακόμη

  1. Τα χρυσόψαρα, τα λεφτά υπάρχουν και ο όψιμος αντιμνημονιακός...
  2. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα
  3. Πως θα γλιτώσουμε από τη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου
  4. Αξιολόγηση: Αυτά είναι τα τέσσερα μέτρα που φέρνουν συμφωνία στο Eurogroup!
  5. Μέρκελ: Έβγαλε... δωράκι για την Ελλάδα! Συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα
   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook