Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Οργή του εμπορικού κόσμου για το νέο φορολογικό – “Ποινικοποιείται η εμπορική αποτυχία”, λένε

Οργή του εμπορικού κόσμου για το νέο φορολογικό – “Ποινικοποιείται η εμπορική αποτυχία”, λένε

Οι ποινές φυλάκισης για όσους δεν καταβάλλουν ΦΠΑ και η αύξηση της προβεβαίωσης φόρου στο 50% για όσους ασκούν εμπρόθεσμη προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, μπήκαν στο στόχαστρο των κοινωνικών φορέων.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, θεωρώντας πως η αυστηρότητα των διατάξεών του, είναι αναντίστοιχη της οικονομικής συγκυρίας.

«Μην λαμβάνοντας υπόψη την πρωτόγνωρη οικονομική πραγματικότητα, το νομοσχέδιο καταλήγει στην ποινικοποίηση της επιχειρηματικής αποτυχίας» ανέφερε ο Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος. «Το νομοσχέδιο απλώνει ένα γραφειοκρατικό ιστό αράχνης, που θα αποτελέσει τη μήτρα μιας νέας σειράς συναλλαγής, που θα μεγιστοποιήσει τα αδιέξοδα χιλιάδων επιχειρήσεων. Δεν γίνεται καμία πρόοδος προς την κατεύθυνση της συντόμευσης αποπληρωμής χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Το Δημόσιο καθυστερεί ένα και ενάμιση χρόνο, ενώ όποιος χρωστά ΦΠΑ, απειλείται με κάθειρξη για καθυστέρηση ενός μήνα», συμπλήρωσε.

Περιγράφοντας την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε πως «ο επιχειρηματίας θα προτιμήσει να μην πληρώσει τον ΦΠΑ (αν τον έχει εισπράξει), από το να μην πληρώσει τους προμηθευτές του και τους εργαζόμενους» και, παρ’ ότι τάχθηκε υπέρ της διάταξης που επιτρέπει τον συμψηφισμό των χρεών του Δημοσίου με την καταβολή ΦΠΑ, υπενθύμισε πως «επαφίεται στον έφορο αν θα σε ελέγξει σε έναν, δύο, πέντε, ή δέκα μήνες. Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται το πολύ σε δύο μήνες», ανέφερε ο κ. Ασημακόπουλος.

Αντίστοιχες εκτιμήσεις επεφύλαξε για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο Βασίλης Κορκίδης, καταλογίζοντας στους συντάκτες του νομοσχεδίου, «έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα».

«Αν θέλετε να μας τιμωρήσετε, παγώστε μας το ΑΦΜ – δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε και να πουλήσουμε, και θα ‘χουμε μπει σε μία επαγγελματική φυλακή. Με το να μας βάζετε ωστόσο στη φυλακή, τι θα κερδίσετε; Θα πληρώσουμε τους φόρους μας έτσι; Μας εξομοιώνετε με τους εγκληματίες;» ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, πρότεινε να υπάρξει «διαρκής αλληλόχρεος λογαριασμός μεταξύ Δημοσίου και φορολογούμενου επιχειρηματία, ώστε να γνωρίζει κανείς τι χρωστάει, τι του χρωστάνε και να γίνεται συμψηφισμός» και επεσήμανε πως ο συντελεστής φορολογίας στην Ελλάδα είναι στην πράξη, εξαιρετικά υψηλός. «Θα δεχόμουν να πάμε με τον υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης, τον ευρωπαϊκό. Αλλά στην Ελλάδα, ο συντελεστής για τις μικρές επιχειρήσεις είναι 58% και για τις μεγάλες 62%», παρατήρησε.

Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Βασίλης Καμπάνης, παρατήρησε πως «το νομοσχέδιο μιλά για ποινές και φυλακίσεις, αλλά δεν θεσπίζει κίνητρα για τις επιχειρήσεις που δεν φοροδιαφεύγουν. Θα έπρεπε να υπάρχει φορέας για φορολογική ποιότητα των επιχειρήσεων και να επιβραβεύει με εκδηλώσεις και άλλους τρόπους, τις συνεπείς επιχειρήσεις».

Ο κ. Καμπάνης, όπως και ο κ. Ασημακόπουλος, πρότειναν εξάλλου την παράταση του νόμου Αλογοσκούφη, για κρατική εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων.

Ο εκπρόσωπος των εφοριακών Γιάννης Γρίβας, ζήτησε από την κυβέρνηση να απαλλάξει τον κλάδο του «από το άγος του επιδόματος επίτευξης στόχων», που θεσπίζεται με το νομοσχέδιο: «Δεν θέλουμε το επίδομα αυτό να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα διαβολής του κλάδου – και ζητώ αυτό, να το στηρίξουν όλα τα κόμματα. Ας δοθούν εναλλακτικά ως κίνητρα, εύφημες μνείες που να συνεκτιμώνται στην επιλογή διευθυντών και τμηματαρχών – και να απαλειφθεί το επίδομα» πρότεινε ο κ. Γρίβας.

Ο εκπρόσωπος των εφοριακών, ζήτησε επίσης, «για ορισμένες ελεγκτικές υπηρεσίες, να μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής και υπάλληλοι ΔΕ κατηγορίας», κάτι που θα βοηθήσει όπως εκτίμησε, στην επίτευξη των στόχων του Προϋπολογισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ‘Ολες οι ποινές του νέου φορολογικού για ληξιπρόθεσμα και ΦΠΑ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε