Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Οριστικά η σύνταξη στα 60 μετά από 40 χρόνια εργασίας

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

“Κλείδωσαν” οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό όπου καταργούνται 35ετία και 37ετια και μέχρι το 2015 σύνταξη θα παίρνουν μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια.

Όσοι θέλουν να συνταξιοδοτηθούν πριν συμπληρώσουν τα σαράντα χρόνια θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 ετών και για κάθε χρόνο που θα βγαίνουν νωρίτερα θα χάνουν 6% από τη σύνταξη που θα έπαιρναν κανονικά.
Το μόνο… καλό είναι ότι στα 40 έτη μπορούν να υπολογιστούν η θητεία στο Στρατό, ο χρόνος σπουδών και ο χρόνος ανατροφής των παιδιών, αρκεί όπου προβλέπεται ο εργαζόμενος να έχει εξαγοράσει τον χρόνο αυτό.
Χωρίς εξαγορά θα συνυπολογίζεται η ασφάλιση σε άλλα Ταμεία.
Αυτό που μένει ακόμα να διευκρινιστεί είναι το πόση θα είναι τελικά η σύνταξη. Αν ισχύσει αυτό που έχει υπογραφεί στο μνημόνιο (και αυτό μοιάζει μονόδρομος) τότε μιλάμε για μείωση στο μισό των συντάξεων.
Παράδειγμα:
Σήμερα ένας ασφαλισμένος που βγαίνει σε σύνταξη έχοντας μισθό 2.000 ευρώ παίρνει ένα ποσό περίπου 1.600 ευρώ. Με το νόμο Ρέππα η σύνταξη πέφτει στα 1.400, όμως με ποσοστό αναπλήρωσης στο 1,2 όπως ζητάει η τρόικα η σύνταξη θα πάει στα 950 ευρώ.
Η Κυβέρνηση λέει ότι δίνει μάχη με την τρόικα η σύνταξη να μην πέσει κάτω απ’ τα 1.300 ευρώ.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα θιγούν όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31/12/2010.
Εκείνες που θίγονται κυρίως είναι οι γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο. Διαβάστε όλες τις αλλαγές.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε