Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

“Οχι στους δήμους οι λαϊκές”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την αντίθεσή τους στη μεταφορά αρμοδιοτήτων των λαϊκών αγορών στους δήμους, εκφράζουν οι παραγωγοί και επαγγελματίες της χώρας. Zητούν να δημιουργηθούν οργανισμοί λαϊκών αγορών ανά περιφέρεια.

Σε ενημερωτική ημερίδα, που διοργάνωσαν σήμερα στην Αθήνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Πωλητών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, εξέφρασαν την αρνητική τους θέση στην υπαγωγή των λαϊκών αγορών στους νέους δήμους, όπως αυτό προβλέπεται στο νέο σχέδιο συνένωσης των δήμων «Καλλικράτης».

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Πωλητών, Παντελής Μόσχος, η εφαρμογή του σχεδίου θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των προϊόντων και τελικά στον μαρασμό και τη διάλυση των λαϊκών αγορών.

    Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πωλητών, Ιωάννης Καρακεσίσογλου, είπε ότι η έως σήμερα αντιμετώπιση των λαϊκών αγορών από τους δήμους, έχει καταδείξει ότι η κάθε δημοτική αρχή τις αντιμετωπίζει με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα.

    Για τους λόγους αυτούς οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών προτείνουν, η διαχείριση να περάσει στις αρμοδιότητες των νέων διευρυμένων περιφερειών, μετά την κατάργηση των νομαρχιών. Ως τότε, ζητούν να διατηρηθούν οι οργανισμοί λαϊκών αγορών Αθηνών- Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Προτείνουν, επίσης, να συγκροτηθεί ένας Πανελλήνιος Οργανισμός Λαϊκών Αγορών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο οποίος θα ασκεί συνολική πολιτική για όλη την Ελλάδα και όλες τις λαϊκές αγορές.

    Επισημαίνουν δε, ότι για την οργάνωση αυτή δεν ζητούν καμία οικονομική στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, τονίζουν ότι η δημιουργία της θα δώσει απασχόληση σε χιλιάδες αγρότες, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστούν οι λαϊκές αγορές, καθετοποιώντας τη διαδικασία παραγωγής- διακίνησης- πώλησης, με αποτέλεσμα την οικονομική στήριξη της υπαίθρου και μεγαλύτερο όφελος για τους καταναλωτές.

    Αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου των ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές, τόσο ο κ. Μόσχος, όσο και ο κ. Καρακεσίσογλου τόνισαν ότι το θέμα είναι ανοιχτό, επισημαίνοντας ότι είναι υπέρ της δίκαιης φορολόγησης όλων των πολιτών.

    Ωστόσο, επισήμαναν ότι η χρήση ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές δημιουργούν συγκεκριμένα προβλήματα, τα οποία θα φτάσουν να χάσουν τον λαϊκό τους χαρακτήρα.

    Οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει ξανά το θέμα και να αποσαφηνίσει αν θα ισχύσουν ελαφρύνσεις από αποδείξεις αγοράς νωπών προϊόντων και ζητούν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό για να εξεταστούν όλες οι παράμετροι και οι ιδιομορφίες των λαϊκών αγορών.

   

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε