Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 37 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Όχι του ΣτΕ στο δεύτερο υπόγειο κατοικιών

Όχι του ΣτΕ στο δεύτερο υπόγειο κατοικιών
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 18.06.2010 | 18:56
Πρώτη δημοσίευση: 18.06.2010 | 18:56

«Κόκκινο» στην κατασκευή δεύτερου υπογείου, προοριζόμενου για γκαράζ, χωρίς να προσμετράται στον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου άναψε το ΣτΕ.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη έκρινε ότι ο Κώδικας Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας δεν επιτρέπει την κατασκευή σε κτίρια που προορίζονται για κατοικίες, δεύτερου υπογείου ορόφου, μη προσμετρώμενου στον συντελεστή δόμησης για τη στάθμευση αυτοκινήτων, εκτός και αν ρητά το προβλέπει άλλη νομοθετική ρύθμιση.

Ακόμη, η Ολομέλεια έκρινε ότι είναι λογική η απαγόρευση της κατασκευής δεύτερου υπογείου μη προσμετρώμενου στον συντελεστή δόμησης, καθώς «η κατασκευή πλειόνων υπογείων σε επικλινή, ειδικώς, οικόπεδα, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ουσιώδη αύξηση του όγκου τού υπεράνω της στάθμης του εδάφους τμήματος της οικοδομικής».

Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τους κατοίκους του Διονύσου και περιβαλλοντικού συλλόγου που είχαν καταθέσει προσφυγή και ζητούσαν να ακυρωθεί οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Καπανδριτίου που επέτρεπε την ανέγερση μονοκατοικίας με δύο υπόγεια στην περιοχή της Ροδόπολης Αττικής.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση την κατασκευή, σε κτίρια προοριζόμενα για κατοικίες, δεύτερου υπογείου ορόφου για τη στάθμευση αυτοκινήτων μη προσμετρώμενου στον συντελεστή δόμησης. Έτσι, αναιρέθηκε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που είχε κρίνει τα αντίθετα.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο