Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

ΠΑΣΟΚ: Παραπέμπει Δούκα, Κοντό, Μπασιάκο και Ρουσόπουλο για αδίκημα που δεν παραγράφεται!

Παραπομπή Μπασιάκου, Δούκα και Κοντού ζητούν στα πόρισματά τους ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Επιφυλάσσονται για Ρουσόπουλο – Βουλγαράκη. Θέμα παραγραφής θέτει το ΛΑΟΣ. Για πολιτική αθλιότητα και πασοκικό VATOGATE μιλάει η ΝΔ

Την παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο και των πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν παραπεμφθεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, περιλαμβάνει το πόρισμα της Επιτροπής, που εκφράζει τα συμπεράσματα των βουλευτών της πλειοψηφίας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παραπέμπουν τον Θοδωρή Ρουσόπουλο για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και τρίτων εταιρειών, μέσω κακουργηματικής απιστίας και απάτης, καθώς και για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου. Ο κος Ρουσόπουλος, παραπέμπεται και για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, για την δήθεν κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βισθωνίδας.

Οι κ. κ. Κοντός, Δούκας και Μπασιάκος, παραπέμπονται για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης, που προσπόρισαν αθέμιτο περιουσιακό όφελος στην Μονή και στις εμπλεκόμενες εταιρείες αφανών και εμφανών μετόχων, που αγόρασαν τα ακίνητα που της παραχωρήθηκαν – ενώ παραπέμπονται ως συναυτουργοί του κου Ρουσόπουλου στα υπόλοιπα αδικήματα.

Τέλος, ο Γιώργος Βουλγαράκης, παραπέμπεται με «σοβαρές ενδείξεις» για την διάπραξη του αδικήματος της «παράβασης καθήκοντος, που είχε ως αποτέλεσμα ζημία εις βάρος του Δημοσίου», κακουργηματικού πάντα, χαρακτήρα.

Σημειώνεται πως στο πόρισμα της Προανακριτικής, δηλώνεται πως δεν θεωρείται σκόπιμη η αναφορά στην παραγραφή ή μη, των εντοπισθέντων αδικημάτων, καθώς το θέμα αυτό, «αναγκαίως θέλει απασχολήσει την μετά την ποινική δίωξη ανάκριση, ή και το Δικαστήριο».

Υπενθυμίζεται, πως την παραπομπή ή μη, σε Ειδικό Δικαστήριο, των πέντε υπουργών, θα αποφασίσει ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, ύστερα από την αναμενόμενη υιοθέτηση του πορίσματος από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, προτείνει την παραπομπή των κ.κ. Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου στο δικαστικό συμβούλιο, ενώ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί οριστικά στην Ολομέλεια της Βουλής, σε σχέση με τον Θ. Ρουσόπουλο και τον Γ. Βουλγαράκη. Η βλάβη του Δημοσίου, για την οποία ενέχονται οι τρεις πρώην υπουργοί, συνίσταται στον τρόπο με τον οποίον αναγνωρίστηκε η Μονή ιδιοκτήτρια της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων, όσο και στην «παράνομη» παράδοση στη Μονή, «ίσης ή και μεγαλύτερης αξίας ακίνητα σαν αντάλλαγμα». 

Στις σχετικές θέσεις του κόμματος, που συνέταξε ο Αντώνης Σκυλλάκος, κατηγορείται επίσης το ΠΑΣΟΚ, ότι προστάτεψε τους δικούς του υπουργούς από τις πολιτικές και ενδεχόμενα ποινικές τους ευθύνες και προτάσσεται η θέση, ότι το πρόβλημα της Βισθωνίδας (και όλων των άλλων μοναστικών διεκδικήσεων), δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό: «Ο κίνδυνος παραμένει όσο θα παραμένει άθικτο το θεσμικό πλαίσιο με τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, τα σουλτανικά φιρμάνια, τα πατριαρχικά συγγίλια και άλλα παρόμοια. Πολιτική λύση πρέπει να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση και όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου στην υπόθεση Βατοπεδίου» αναφέρει στις θέσεις του ο κος Σκυλλάκος. Παράλληλα δε, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε τουλάχιστον, να ισχύει και γι’ αυτούς η προθεσμία παραγραφής του ενδεχόμενου αδικήματός τους, που ισχύει και για τους απλούς πολίτες.

Αναλυτικότερα είναι τα πορίσματα των δύο μικρότερων κομμάτων, τα οποία κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για τον μη επακριβή προσδιορισμό της ζημίας του Δημοσίου (κατηγορία που απευθύνει από δική της σκοπιά, η ΝΔ) καθώς και για την άρνησή του να παρατείνει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών της Προανακριτικής. Και τα δύο κόμματα, απαλλάσσουν τους πρώην υπουργούς για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, όχι όμως και από την κατηγορία της απιστίας.

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, στα δικά του συμπεράσματα, εγκαλεί την πλειοψηφία ότι επέτρεψε να καταθέσει ο Κώστας Καραμανλής δι’ υπομνήματος, «κατά τρόπο δικονομικά απαράδεκτο», προκειμένου «να προστατευτεί από τυχόν κλήση του κου Σημίτη στην επιτροπή της Siemens». Κατά τα άλλα, ο ΛΑΟΣ εκκινεί από το συμπέρασμα ότι η Βισθωνίδα, ως κοινόχρηστη λίμνη, δεν χρειαζόταν να ανταλλαγεί με οικόπεδα – και κρίνει πως η ευθύνη των κ.κ. Κοντού και Μπασιάκου, έγκειται στις ανταλλαγές. Όσο για τον Πέτρο Δούκα, η ευθύνη του συναρτάται άμεσα με την κυριότητα της λίμνης, η οποία δεν έχει κριθεί τελεσίδικα απ΄ τα δικαστήρια. Για τον Θ. Ρουσόπουλο, οι ενδείξεις ότι υπήρξε «συντονιστής» του σκανδάλου, είναι αδύναμα, ενώ για τον Γ. Βουλγαράκη, δεν υπάρχουν καν απλές ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΛΑΟΣ δεν προτείνει παραπομπή υπουργού της ΝΔ, καθώς τα αδικήματά τους έχουν παραγραφεί – και η εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, πως συμβαίνει το αντίθετο (λόγω του ότι, ορισμένα απ’ τα επίμαχα συμβόλαια υπεγράφησαν και μετά τις εκλογές του 2007), συνιστά «προκλητική και επικίνδυνη διεύρυνση του αξιόποινου».

Οι πορισματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινούν με ένα κατηγορώ εναντίον των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, όχι μόνον για την αναγνώριση δικαιωμάτων της Μονής επί της λίμνης, αλλά και για το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί ευθύνης υπουργών, με το οποίο, οι μεν υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν παραπέμπονται (αφού η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε αναγνωρίσει άλλου είδους ενδεχόμενες ευθύνες πλην των πολιτικών ευθυνών), τα δε ενδεχόμενα αδικήματα των υπουργών της ΝΔ, έχουν παραγραφεί.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως δεδομένη την κυριότητα του Δημοσίου επί της λίμνης και της όχθης της και προτείνει την παραπομπή σε δικαστικό συμβούλιο των κ.κ. Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου, αναγνωρίζοντας πως το περιορισμένο χρονικό περιθώριο της Προανακριτικής Επιτροπής (ενάντια στη θέληση της ελάσσονος αντιπολίτευσης για παράταση των εργασιών), δεν επέτρεπε να συγκεντρωθεί υλικό, που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδείξει ή όχι ποινικές ευθύνες των κ.κ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη. Έτσι, όπως στέκουν τα πράγματα, για τους δύο τελευταίους, δεν συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας και της παράβασης καθήκοντος αντίστοιχα, αν και για τον πρώτο «η επαγωγική σκέψη οδηγεί σε εύστοχα συμπεράσματα σχετικά με το μέγεθος και τον χαρακτήρα της εμπλοκής του», ενώ για τον δεύτερο, στοιχειοθετείται «αμέλεια» για την ανίχνευση της ουσιαστικής νομιμότητας και εμμονή στην «τυπική νομιμότητα» – τα οποία ωστόσο δεν τιμωρούνται ως παράβαση καθήκοντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δούκας: «Η δίωξή μου είναι τύπου Ουγκάντας και Ιντι Αμιν»

Την έντονη αντίδραση του πρώην υφυπουργού Πέτρου Δούκα προκάλεσε η παραπομπή του.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό της ΝΕΤ, μεταξύ άλλων, είπε ότι πρόκειται για «άθλια πολιτική δίωξη», πως δεν υπάρχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος και συμπλήρωσε: «Είναι τύπου Ουγκάντας και Ιντι Αμιν».

Επι της διαδικασίας, για να υπάρχει παραπομπή των πολιτικών προσώπων στο δικαστικό συμβούλιο απαιτούνται οι ψήφοι 151νος βουλευτών και η σχετική συνεδρίαση αναμένεται να γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτό θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου, όπου θα στηθούν πέντε κάλπες, μία για κάθε έναν προτεινόμενο πρώην υπουργό, ώστε οι βουλευτές να ψηφίσουν για το εάν συμφωνούν ή όχι με την παραπομπή του.
Εφόσον και το δικαστικό συμβούλιο «εγκρίνει» το πόρισμα, τότε η υπόθεση οδηγείται στον Άρειο Πάγο, όπου στήνεται Ειδικό Δικαστήριο.

Για πασοκικό VATOGATE, μιλάει η ΝΔ και καταγγέλει πολιτική σκευωρία που εκπορεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τονίζει οτι δεν μπορεί να εκδοθεί πόρισμα γιατί δεν απαντήθηκαν οι λόγοι που συστήθηκε η προανακριτική επιτροπή ούτε, οι διαδρομές του μαύρου χρήματος και το ύψος της ζημιάς του Δημοσίου.

Πάντως, η ΝΔ που έχει αποχωρήσει από την επιτροπή κάνει λόγο για προαποφασισμένες πολιτικές διώξεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αφού όπως υποστηρίζει δεν έχει προκύψει ζημία για το Δημόσιο με βάση τα πορίσματα των εκτιμητών.

Γιώργος Βουλγαράκης

 «Το ΠΑΣΟΚ διέπραξε σήμερα -και μόνον αυτό, μια τεράστια πολιτική αθλιότητα, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Βουλγαράκης και συνεχίζει: Η παραπομπή μου στο Δικαστικό Συμβούλιο είναι και παράνομη και ανήθικη αφού είναι σε όλους γνωστό ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή η σχέση με την όλη υπόθεση.

Δεν έχουν καταλάβει φαίνεται στο ΠΑΣΟΚ ότι την απόφασή τους αυτή – δηλαδή την παραπομπή ενός πρώην υπουργού χωρίς στοιχεία για πολιτικούς και μόνο λόγους – οι σημερινοί υπουργοί θα την βρουν πολλές φορές μπροστά τους στο άμεσο μέλλον.

Θεόδωρος Ρουσόπουλος

«Με την σημερινή του απόφαση ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε αυτό που έχω πει από τις 22 Οκτωβρίου του 2008 μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής. Δεν τον ενδιαφέρει η αλήθεια αλλά η σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέλη της ειδικής επιτροπής της Βουλής, από τις 6 Οκτωβρίου 2010 έως πρόσφατα άλλα έλεγαν σε δημοσιογράφους – όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης – και άλλα προτείνουν στο πόρισμά τους.

Με την σημερινή τους πρόταση, καταπατούν θεμελιώδεις αρχές του νομικού μας πολιτισμού, υποτάσσοντας την απονομή του δικαίου σε μικροκομματικές επιδιώξεις ευθέως σχετιζόμενες και με τις επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Μόνον όταν η υπόθεση περιέλθει στην αρμοδιότητα των αμερόληπτων δικαστών θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Βατοπέδι: στην τελική ευθεία για το ειδικό δικαστήριο
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε