Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

POS: Ποιοι πρέπει να βάλουν, ποιοί εξαιρούνται

POS: Ποιοι πρέπει να βάλουν, ποιοί εξαιρούνται

Σε τρεις φάσεις θα εφαρμοσθεί η υποχρεωτική πλέον εγκατάσταση POS στους επαγγελματικούς κλάδους και τις υπηρεσίες στην αγορά.

Το σχέδιο της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος – POS, σε τρεις φάσεις. Η πρώτη μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Στην πρώτη φάση (έως το τέλος Ιουνίου 2017) θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS επαγγελματικοί κλάδοι με αυξημένο βαθμό παραβατικότητας. Μεταξύ αυτών είναι τα καταστήματα εστίασης και ένας μεγάλος αριθμός από κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κά. Στις επόμενες δύο φάσεις θα συμπεριληφθούν άλλοι κλάδοι και υπηρεσίες προκειμένου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 να έχει καλυφθεί το σύνολο της αγοράς.

Άλλωστε όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών η κάλυψη του ορίου των δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολόγητου δεν επηρεάζεται από την διαδικασία αυτή καθώς μπορεί να επιτευχθεί εύκολα για όλους τους φορολογούμενους με βάση τα σημερινά δεδομένα στις συναλλαγές και από το μεγάλο εύρος των δαπανών που θα μετρούν για το αφορολόγητο όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Τα ειδοποιητήρια και οι τροποποιητικές για τα αδήλωτα

Σχετικά με την διαδικασία για τις δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η υποβολή των δικαιολογητικών προέλευσης των εισοδημάτων επιβάλει οι δηλώσεις αυτές να είναι χειρόγραφες.

Πρόκειται για τις τροποποιητικές δηλώσεις αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων που θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στην ρύθμιση. Το αμέσως επόμενο διάστημα, πάντως, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει την αποστολή των ειδοποιητηρίων για την υπαγωγή στη ρύθμιση φορολογούμενων με τραπεζικές καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους, όσων περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής καθώς και άλλων υπόπτων για φοροδιαφυγή επαγγελματιών που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου ή πρόκειται να ελεγχθούν.

Ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να έχουν POS – Ποιοι εξαιρούνται

Υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν POS κάποιες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για τις επαγγελματικές ομάδες που είναι στην κορυφή της λίστας των… υπόπτων για φοροδιαφυγή. Έτσι στο πρώτο εξάμηνο θα είναι υποχρεωτικά τα μηχανήματα POS για καταστήματα εστίασης, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, κάποια ελεύθερα επαγγέλματα, κ.λπ.

Μετά μέχρι τέλος του έτους θα προστεθεί μια άλλη ομάδα και η επόμενη ομάδα θα προστεθεί μέχρι τέλους του 2018. Θα υπάρχουν και επαγγελματίες οι οποίοι θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση λόγω αναντιστοιχίας κέρδους με προμήθεια τράπεζας. όπως πχ. τα περίπτερα, μικρά καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, μικρά μπακάλικα κ.λπ.

POS και η ΔΕΗ

Σε όλα τα καταστήματα της ΔΕΗ έχουν εγκατασταθεί συσκευές POS μέσω των οποίων οι πελάτες της μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους με κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες). Αυτό διευκρίνισε η επιχείρηση με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου.

Οι κάρτες μπορούν να είναι των τραπεζών Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς. Επίσης, η δυνατότητα αυτή παρέχεται δωρεάν στους πελάτες της ΔΕΗ και μέσω της ιστοσελίδας www.dei.gr, μέσω της επιλογής «Ηλεκτρονική Πληρωμή Λογαριασμού». Τέλος, μπορούν να εξοφληθούν ηλεκτρονικά οι λογαριασμοί και μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών (πάγιες εντολές, e-banking).
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε