Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 13 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

"Ψάχνονται" γιά άλλα 2,5 δισ.

`Ψάχνονται` γιά άλλα 2,5 δισ.
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 18.02.2010 | 09:48
Πρώτη δημοσίευση: 18.02.2010 | 09:48

 

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει η κυβέρνηση,με εξαίρεση το...

κόψιμο του 14ου μισθού.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το “πακέτο” των μέτρων ίσως ανακοινωθεί πριν τις 15 Μαρτίου, γιά να προλάβει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών.

Το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί είναι περίπου 2,5 δισ. όπως το έχει υπολογίσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Έτσι κερδίζει έδαφος η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο μονάδες (από το 19% στο 21%), μέτρο που από μόνο του μπορεί να αποδώσει έσοδα της τάξης των 2 δισ. Μία από τις σκέψεις πάντως είναι να υπάρξει κάποια μείωση στον ΦΠΑ των βασικών αγαθών.

Επιπλέον εξετάζεται μια νέα αύξηση της φορολογίας των καυσίμων και η επιβολή φόρου πολυτελείας σε ορισμένα αγαθά και στα αυτοκίνητα, όπως έχει υποδείξει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες με τη μεικτή αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έρχεται στην Αθήνα.

 

“Πειραματόζωο” η Ελλάδα

 

Πάντως στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται όχι μόνο από τις αγορές, αλλά και από τις Βρυξέλλες ως “πειραματόζωο”, προκειμένου να παραδειγματιστούν οι άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης, για τις συνέπειες που θα υποστούν αν δεν τηρούν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν και τραπεζικές πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι η Ε.Ε. θα παρέμβει για να στηρίξει την Ελλάδα μόνο αν τα spreads φτάσουν τις 500-600 μονάδες βάσης.

 



   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Πηγές ΕΕ: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Έγινε πρόοδρος στις Βρυξέλλες Πηγές ΕΕ: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Έγινε πρόοδρος στις Βρυξέλλες
  2. Χοροί και  άρωμα  Κρήτης στις Βρυξέλλες! [vid] Χοροί και "άρωμα" Κρήτης στις Βρυξέλλες! [vid]
  3. Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids] Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids]
  4. Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά
  5. Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup! Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup!
  6. Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»! Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»!