Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ψάχνουν να βρουν που πήγαν τα λεφτά του επιχειρησιακού προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας”

Τεράστια κονδύλια δαπανήθηκαν σε καταρτίσεις και λειτουργικές δαπάνες, στην παροχή υπηρεσιών από τρίτους και σε τεράστιο αριθμό prortals, τη στιγμή που αυτά είναι ”νεκρά”, αφού  δεν υπάρχει μηχανισμός ανανέωσης της πληροφόρησης.

 

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστηκότητας και Ναυτιλίας αναζητά τα χρήματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς από την πρώτη καταγραφή των δαπανών, φαίνεται ότι μικρό μέρος κατευθύνθηκε σε υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών.

Από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την κοινωνία της πληροφορίας προέκυψε ότι περίπου 200 εκατ. ευρώ, ξοδεύτηκαν την περασμένη επταετία στην ανάπτυξη πυλών Διαδικτύου (portals). Όπως αναφέρουν στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, κάθε δημόσια υπηρεσία απέκτησε κι ένα portal. Στην πράξη όμως τα περισσότερα από αυτά τα έργα θεωρούνται «νεκρά», καθώς δεν ανανεώνονται οι πληροφορίες τους.

 
Η μελέτη αναφέρει ότι «Αν επιχειρήσουμε να εντάξουμε τα έργα σε μια ευρύτερη κατηγορία έργων δημόσιων ή ευρύτερων δημόσιων φορέων με, πιθανότατα, απώτερο σκοπό τη δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο 80,13% του συνόλου». Σύμφωνα όμως με προηγούμενες μελέτες, προκύπτει ότι μόλις το 6% των Ελλήνων πραγματοποίησε ολοκληρωμένες συναλλαγές με το Δημόσιο ηλεκτρονικά.
 
Όπως αναφέρει η “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, μεγάλο κεφάλαιο για portals εκτιμάται ότι ξοδεύτηκε στα έργα των «Δημοτικών Διαδικτυακών Πυλών», προϋπολογισμού περίπου 30 εκατ. ευρώ. Τέσσερις επιχειρήσεις «μοιράστηκαν» το έργο αυτό, παραδίδοντας σε κάθε ένα από τους περίπου 1.000 δήμους της χώρας από ένα portal. Σήμερα, είναι αμφίβολο πόσα από αυτά λειτουργούν ακόμη, ενώ μετά την ισχύ του «Καλλικράτη», εκτιμάται ότι κατά μέσον όρο τα 2/3 των πυλών αυτών θα πρέπει να καταργηθούν.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε