Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ψήφος στους μετανάστες που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ  EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές θα δοθεί σε όσους μετανάστες έχουν οριστικές άδειες παραμονής. Δείτε ποιά βασικά σημεία του προσχεδίου άλλαξε η κυβέρνηση πριν το καταθέσει στη Βουλή.

Σε σημαντικές αλλαγές προχωράει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των μεταναστών. Κι αυτό για να κάμψει τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχουν εκφραστεί από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά.

Στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας μετανάστες ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε τα βασικά σημεία και τις αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Αρχικά ο Γιάννης Ραγκούσης διευκρίνησε ότι το νομοσχέδιο αφορά τους νόμιμους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, δηλαδή όσους νομιμοποιήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια, με όριο την τελευταία διαδικασία νομιμοποίησης που έγινε μεταξύ 2005-2007, όταν νομιμοποιήθηκαν 150.000 οικονομικοί μετανάστες, όσοι δηλαδή είχαν έρθει στην Ελλάδα έως την 1/1/2005.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών οι φόβοι που εκφράστηκαν από κάποιες πλευρές ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα νομιμοποιούνται και παράνομοι μετανάστες, είναι αβάσιμοι.

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές πρώτου βαθμού σε ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, εφόσον έχουν οριστικές άδειες διαμονής. Οι μετανάστες θα μπορούν να εκλέγονται έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου υπό την προϋπόθεση ότι μιλούν επαρκώς την ελληνική γλώσσα. Από το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζεται ότι ο αριθμός όσων μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχεται σε 266.250 άτομα, που αντιστοιχεί στο 0,65% των εκλογέων.

Επιπλέον, τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα πέντε τουλάχιστον χρόνια, παίρνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια. Το ίδιο θα συμβεί και για παιδιά νόμιμων μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία έξι χρόνια μαθήματα σε ελληνικό σχολείο.

Αναφορικά με την απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για να μπορεί ο μετανάστης να υποβάλλει αίτηση για ιθαγένεια θα πρέπει να έχει διαμείνει επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα και θα υπάρχει προθεσμία δύο ετών για την απάντηση της Πολιτείας.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο εισάγει ουσιαστικές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση, όπως να γνωρίζει ο μετανάστης επαρκώς την ελληνική γλώσσα, να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και να έχει εξοικειωθεί πλήρως με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Επίσης, προκειμένου να πολιτογραφηθεί, χρειάζεται τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών, ενώ θα περνά και ειδικά τεστ, γλώσσας, πολιτικής αγωγής και Ιστορίας, από επιτροπή πολιτογράφησης, ενώ δεν θα παίρνουν ιθαγένεια όσοι έχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους για σοβαρά εγκλήματα, όπως τρομοκρατία, ληστεία, οργανωμένα εγκλήματα .

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.

Επίσης ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Ιερά Σύνοδος μετά τις αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί μεμονωμένα από Μητροπολίτες.

Όπως αναφέρεται, ο νόμος περί ιθαγένειας δεν ταυτίζεται απόλυτα με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Γι’ αυτό, τονίζεται, «η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να μελετήσει επισταμένως τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια».

«Συγχρόνως όμως», επισημαίνεται, «πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το μεταναστευτικό πρόβλημα, βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, αλλά και της ευαισθησίας και της ιδιαιτερότητος ορισμένων περιοχών της Πατρίδος μας, και τις ενδεχόμενες κοινωνικές επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε