Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

“Πακέτο» Ράσμουσεν για Τουρκία και Κύπρο

REUTERS
Συμφωνία με την ΕΕ για θέματα ασφάλειας, απεμπλοκή της διαδικασίας στο ΕDΑ και συμμετοχή στις αμυντικές αποφάσεις προτείνει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Πακέτο τριών προτάσεων για την απεμπλοκή των σχέσεων ΝΑΤΟ- Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), η οποία συζητήθηκε στο πλαίσιο της κοινής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας στις Βρυξέλλες, προωθεί ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
 
Το πακέτο που προωθείται αφορά την Τουρκία και την Κύπρο, η διαμάχη των οποίων εμποδίζει τη συνεργασία των δύο οργανισμών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το «πακέτο Ράσμουσεν» περιέχει τρία σημεία:
 
1. Την υπογραφή συμφωνίας ΕΕΤουρκίας για θέματα ασφάλειας. 2. Την παροχή ειδικού status για την Τουρκία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (ΕDΑ), όπου ως σήμερα η Κύπρος προβάλλει βέτο στην τουρκική συμμετοχή.
 
3. Τη συμμετοχή της Τουρκίας στην κοινοτική διαδικασία λήψης αποφάσεων για θέματα ασφάλειας και άμυνας με πρόβλεψη για συμμετοχή της Κύπρου στην αντίστοιχη διαδικασία του ΝΑΤΟ.
 
Ο κ. Ράσμουσεν δεν κατέθεσε πάντως καμία επίσημη πρόταση επί του θέματος στη χθεσινή Σύνοδο, όπου παρέστησαν από ελληνικής πλευράς οι κκ. Δ. Δρούτσας και Ευ. Βενιζέλος. Η Αθήνα θεωρεί ότι αυτό που έχει σημασία είναι η διατήρηση της αυτονομίας και της ισοτιμίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όχι η αναζήτηση εφήμερων λύσεων.
 
Εκτιμά επίσης ότι οι δύο οργανισμοί έχουν αποδείξει πως μπορούν να συνεργαστούν στα διάφορα πεδία επιχειρήσεων, όπως έχει συμβεί στο Αφγανιστάν. Και επισημαίνει ότι ήδη από το περασμένο έτος έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες ελληνικές προτάσεις για την απεμπλοκή της συνεργασίας ΝΑΤΟ- ΕΕ, που έχουν υιοθετηθεί και από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, τη βαρόνη Αστον, αλλά δεν έχουν απαντηθεί από τη Συμμαχία.
 
Στη Σύνοδο κυριάρχησε η συζήτηση επί του προσχεδίου του νέου Στρατηγικού Δόγματος του ΝΑΤΟ που παρουσίασε ο κ. Ράσμουσεν, αλλά και οι προτάσεις για την περικοπή δαπανών στη δομή διοίκησης και στο προσωπικό της Συμμαχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνονται η μείωση των στρατηγείων από 11 σε επτά και η μείωση του προσωπικού από 13.000 σε 9.000 άτομα. Οι αποφάσεις επί όλων αυτών θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας στις 19-20 Νοεμβρίου. Ωστόσο οι λεπτομέρειες για το ποιες χώρες θα χάσουν στρατηγεία και υποστρατηγεία (η οποία αφορά και την Ελλάδα λόγω του υποστρατηγείου της Λάρισας) δεν πρόκειται να καθοριστούν εντός του 2010.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε