Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Πανσέληνος χωρίς Ακρόπολη και Σούνιο

 
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η αυγουστιάτικη πανσέληνος θα γίνει χωρίς την….Ακρόπολη και το Σούνιο. Και όλα αυτά για μερικά ευρώ!

Πανσέληνος χωρίς Ακρόπολη και Σούνιο, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια. Ο λόγος; Η διαφορά των 60 ευρώ ανάμεσα στα 100 που ζητεί η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων και στα 20 που δίνει το υπουργείο Πολιτισμού ως αμοιβή για εργασία κατά επτά ώρες επιπλέον του καθορισμένου ωραρίου. Έτσι τα 40.000 ευρώ που εξασφάλισε το ΥΠΠΟ για τον εορτασμό δεν επαρκούν.
 
Η χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη με το σωματείο δεν απέδωσε. Αντιθέτως ανέδειξε περισσότερο τη διάσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, έτσι ώστε το μεν υπουργείο να μιλά για «εκβιασμούς», οι δε αρχαιοφύλακες να θεωρούν ότι επιχειρείται η εκμετάλλευσή τους. Γεγονός είναι ότι το βράδυ της Τρίτης 24 Αυγούστου το μνημείο-σύμβολο της χώρας θα παραμείνει κλειστό.
 
Πώς προέκυψε όμως αυτή η οικονομική διαφορά;

« Οπως είχε παγιωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια,η αμοιβή για κάθε εργαζόμενο τη βραδιά της Πανσελήνου ήταν 100 ευρώ. Αντ΄ αυτών εφέτος το υπουργείο στην αρχή μας ζήτησε να εργαστούμε εθελοντικά και ύστερα,όταν διαμαρτυρηθήκαμε, μας πρότεινε 20 ευρώ» είπε στην εφημερίδα το «Βήμα» ο γενικός γραμματέας του σωματείου κ. Γ.Δημακάκος . «Οι αρχαιοφύλακες έχουν εργαστεί εθελοντικά στο παρελθόν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και το έκαναν για το καλό της πατρίδας μας. Υποχρεωτική εθελοντική εργασία δεν υπάρχει» πρόσθεσε.

 
Για καταστρατήγηση των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών πληρωμής των εργαζομένων και παραβίαση των αρχών της ισότητας στην αμοιβή τους μιλά από την πλευρά του το υπουργείο. «Οι εκπρόσωποι της ΠΕΥΦΑ απαίτησαν αμοιβή τριπλάσια της προβλεπόμενης, κάτι το οποίο είναι παράτυπο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το υπουργείο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
Ακριβώς εδώ υπάρχει ένα θολό σημείο, καθώς τα προηγούμενα χρόνια τα χρήματα για τους αρχαιοφύλακες της πανσελήνου δεν έμπαιναν στο μισθό τους αλλά καταθέτονταν άλλοτε στο σωματείο, άλλοτε στο Ταμείο Διαχείρισης ή στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας και από εκεί περνούσαν στους εργαζομένους. Επρόκειτο δηλαδή για έναν από τους λογαριασμούς που δεν ήταν νομότυποι. «Εμείς δεν ζητούμε από το κράτος να παρανομήσει,ας μας πληρώσει με όποιον τρόπο θέλει» απαντά ο κ. Δημακάκος.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε