Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Παπαϊωάννου: Η Δικαιοσύνη βουλιάζει στη συνείδηση των πολιτών

Διάλογο για την επίλυση του προβλήματος καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης ζήτησε από τους δικαστικούς λειτουργούς ο υπουργός.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων, ο κ. Παπαϊώαννου είπε ότι “η Δικαιοσύνη βουλιάζει όλο και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών, αφού βραδυπορεί, αφού οι υποθέσεις παραγράφονται, με ευθύνη πολλών”.”Συνολικά το δικαιικό μας σύστημα νοσεί βαρύτατα. Τριάντα δύο καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τους τελευταίους έξι μήνες, τα λέει όλα. Και αυτό γιατί;”, υπογράμμισε.

Ο υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι “έχουμε επιβαρύνει την απονομή της Δικαιοσύνης με άχρηστη γραφειοκρατία και τύπους. Η δικονομία μας είναι αναχρονιστική. Η ψηφιοποίηση, η εισαγωγή δηλαδή της πληροφορικής στο χώρο της δικαιοσύνης τα προηγούμενα χρόνια έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Η επιθεώρηση στο χώρο της Δικαιοσύνης, δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, οι διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται”.

Ο κ. Παπαϊωάννου έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα γίνουν παρεμβάσεις σε όλους του τομείς του δικαίου και σε όλων των βαθμών τα δικαστήρια.

Ακόμη, εμφανίστηκε βέβαιος ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα είναι γεγονός η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οπως είπε, είναι ρεαλιστικός ο στόχος μας οι συγκεκριμένες δράσεις να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο χρόνο για όλα τα δικαστήρια της χώρας. Στο ίδιο διάστημα, πρόσθεσε, θα έχει ολοκληρωθεί και το μεγάλο έργο της μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης των πρακτικών για όλα τα δικαστήρια της χώρας.

Σε οτι αφορά τα οικονομικά των δικαστών, σημείωσε ότι γνωρίζει και αναγνωρίζει τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.

“Τα έχω διαχρονικά υπερασπιστεί δημόσια» είπε και συμπλήρωσε: “Τα αναδρομικά θα καταβληθούν, όχι όμως τώρα. Μετά από μία περίοδο δύο ετών. Αυτή τη στιγμή, η πατρίδα δεν το μπορεί, και αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι αυτή τη ρύθμιση την έχετε αποδεχτεί συνολικά. Σας γνωρίζω επίσης ότι υπάρχει κυβερνητική απόφαση για μεταφορά της ασφάλισης των νέων δικαστών από το ΙΚΑ σε άλλον ασφαλιστικό φορέα. Θυμίζω ότι το σχετικό αίτημά σας, το είχα υποστηρίξει από την θητεία μου ως Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Απαιτείται η ολοκλήρωση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων που θα γίνει πολύ σύντομα με πλήρη και αγαστή συνεργασία μαζί σας με τις συλλογικές σας εκφράσεις”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε