Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Παπακωνσταντίνου: «Δεν είναι ευαγγέλιο το μνημόνιο»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το 2011 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά διαμηνύει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά διαψεύδει τις προβλέψεις για την επιβολή νέων μέτρων.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα μέτρα στο σκέλος των εσόδων ή για πρόσθετα μέτρα περικοπών και επισημαίνει ότι στον ορίζοντα της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ισοτιμία και σημειώνει πως υο μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την τρόικα δεν είναι «ευαγγέλιο» για την κυβέρνηση.

«Ήταν στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, ήταν στο πρόγραμμα το νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους με μεγάλες τομές στο πεδίο του προϋπολογισμού και της δημοσιονομικής διαχείρισης, ήταν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση των επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, ο «Καλλικράτης», η δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος και μια σειρά από άλλες πολιτικές που έχουμε περιλάβει στο μνημόνιο και ήδη έχουμε θεσπίσει και υλοποιούμε ή έχουν προγραμματιστεί με πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα για το επόμενο διάστημα».

Ο Γιώργος Παπακωνταντίνου κρίνει ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι δύσκολος για την ελληνική οικονομία αφού θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο. Δίνει προτεραιότητα στην εξυγίανση του ΟΣΕ αλλά και εκεί όπου υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ρύθμισης της αγοράς και ενίσχυσης των εσόδων, όπως είναι ο χώρος των τυχερών παιχνιδιών. «Η απρόσκοπτη εφαρμογή της πολιτικής που περιγράφεται στο μνημόνιο, αλλά και της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης, δεν είναι ευθύνη μόνο ενός υπουργού», απαντά ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Δεσμεύεται ξανά πως δεν κινδυνεύουν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. «Είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει ένα νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο και σε αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπεται κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όμως προβλέπεται οι μισθολογικές εξελίξεις να συνδεθούν περισσότερο με την παραγωγικότητα», σημειώνει.

Τέλος στην ερώτηση πότε η Ελλάδα θα βγει να δανειστεί στη διεθνή αγορά, απαντά: «Πρακτικά ανάγκη για έξοδο στις αγορές δεν θα έχουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και αυτό το γεγονός μας δίνει το περιθώριο να προχωρήσουμε στο πρόγραμμά μας, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας στο βαθμό που είναι εφικτό και να βγούμε για δανεισμό σε μια στιγμή που θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους. Άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία ή μήνας στο πρόγραμμα. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε