Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Παπανδρέου: “Μήτρα διαφθοράς το Δημόσιο”

Πήγε αιφνιδιαστικά στην συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοδχοϊδη με τους εξαγωγείς και μίλησε με σκληρά λόγια για την κατάσταση στο Δημόσιο.

Για άλλη μια φορά έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύθηκε οτι θα πατάξει τη γραφειοκρατία την πολυνομία και τις νοοτροπίες του παρελθόντος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, διαπίστωσε για άλλη μια φορά οτι οι παλιές νοοτροπίες έχουν καταστήσει υπηρεσίες του δημοσίου σε ”κλειστά μαγαζάκια” και φέουδα λειτουργώντας ως ”μήτρα διαφθοράς”.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο πλαίσιο κύκλου επαφών με τους εξαγωγείς όλης της χώρας.

”Είμαστε αποφασισμένοι” είπε επίσης ο Πρωθυπουργός ”να εγκαθιδρύσουμε καθαρούς και απλούς κανόνες στις σχέσεις επιχειρηματιών και πολιτείας γιατί γνωρίζουμε ότι η πολυνομία και πολυπλοκότητα των θεσμών αποτελούν μήτρα διαφθοράς”.

    Ζήτησε δε τη βοήθεια του επιχειρηματικού κόσμου για την αλλαγή της νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ώστε ειδικά το φορολογικό πλαίσιο να λειτουργεί κατά τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει όλουςτουςέλληνες πολίτες ως αξιόπιστους εταίρους και όχι ως υπόπτους τους οποίους προσπαθει’να τιμωρήσει αδιακρίτως ενώ στοχεύει και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

    ”Σεβόμαστε” είπε χαρακτηριστικά ”την λειτουργία του κάθε ενός από εσάς και πιστεύουμε ότι πρέπει να ελέγχεται με τρόπο διαφανή χωρίς εξαρτήσεις και χωρίς συναλλαγές κάτω από το τραπέζι”.

    Νωρίτερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης είχε παρουσιάσει τις τέσσερις προτεραιότητες που θα στηριχθεί η πολιτική του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της ρευστότητας και τον έλεγχο της αγοράς.

    Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος θα περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και για τη νεανική επιχειρηματικότητας αλλά κι για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης στο οποίο θα εισφερθούν 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να κινητοποιήσει επιπλέον τραπεζικά κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ.

    Επίσης στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ εντάσσεται το ”εξοικονομώ κατ οίκον” το οποίο χρηματοδοτεί το αντίστοιχο πρόγραμμα και στο οποίο εισφέρθηκαν ήδη 460 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και έγιναν προσφορές από 7 ελληνικές τράπεζες ύψους 500 εκατ. ευρώ.

  Μέσα στις επόμενες ημέρες μετά και την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, αναμένεται να υπογραφούν οι γραπτές δεσμεύσεις από τις τράπεζες για τη διοχέτευση στην αγορά του 30% από τις εγγυήσεις που τους έχουν εκχωρηθεί από το δημόσιο.

    Αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η εγγύηση του δημοσίου ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν να προχωρήσουν σε νέες δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων.

    Ο υπουργός κάλεσε για μια ακόμη φορά τις πολυεθνικές να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών διότι όπως είπε υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στην αγορά μας υπερτιμολογούνται προϊόντα μέχρι και 30% από ότι πωλούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ, ο υπουργός τόνισε ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και θα υπάρξουν δράσεις για την υπέρβαση της κρίσης με την αναμόρφωσή του στις αρχές του 2011.

    Τέλος, προανήγγειλε την ίδρυση Ταμείου Εξωστρέφειας η μορφή του οποίου θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με τους φορείς ενώ αντίστοιχος διάλογος θα γίνει και για άλλους εξαγωγικούς φορείς όπως είναι ο ΟΠΕ κλπ.

   
   

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε