Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Παπουτσής: «Δε θα χορηγείται άσυλο σε λευκό χαρτί»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τις νέες διαδικασίες για ταχεία χορήγηση ή απόρριψη ασύλου ορίζει το νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Το νέο πλαίσιο νόμου παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο και εν συνεχεία στους εκπροσώπους του Τύπου. Ο υπουργός μίλησε «ένα ορθολογικό και συνεκτικό σύστημα αποτελεσματικής διαχείρισης των έντονων ροών εισροής υπηκόων τρίτων χωρών που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Έτσι, με το σχέδιο νόμου το οποίο προτείνουμε, δημιουργούμε ένα πλαίσιο θεσμικών ελέγχων και διαδικασιών που έρχονται να συμπληρώσουν και να πλαισιώσουν τους μηχανισμούς ελέγχου και αποτροπής που ήδη λειτουργούν στη συνοριακή γραμμή της χώρας, σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς φορείς συνοριακής ασφάλειας όπως είναι η FRONTEX».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τους υπουργούς Άμυνας και Υγείας, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τα κέντρα υποδοχής που θα δημιουργηθούν. Όσον αφορά στους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, θα στέλνονται σε κέντρα υποδοχής και αν δε δικαιούνται άσυλο, θα απελαύνονται.

Τις επόμενες μέρες, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στο μεταβατικό στάδιο ως την ψήφισή του, συντάχθηκε προεδρικό διάταγμα.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προβλέπει:
α) δημιουργία αυτοτελούς υπηρεσία ασύλου, όπου με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού θα διαχωρίζονται εκείνοι που δικαιούνται άσυλο από τους παράνομους μετανάστες που πρέπει να επιστρέψουν πίσω στις χώρες απ’ όπου προέρχονται
β) δημιουργία αυτοτελούς υπηρεσία πρώτης υποδοχής, όπου θα εξετάζονται άμεσα όσα αιτήματα ασύλου υποβάλλονται από νεοεισελθόντες παράνομους μετανάστες
γ) δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής προσφυγών, όπου θα εξετάζονται ενστάσεις όσων τα αιτήματα χορήγησης ασύλου απορρίπτονται και
δ) προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία 115/2008 που προβλέπει τη θέσπιση κοινών κανόνων για την οικειοθελή ή υποχρεωτική επιστροφή των παράνομων μεταναστών που ζουν στη χώρα.

Υπηρεσίες ασύλου και κέντρα πρώτης υποδοχής θα δημιουργηθούν κεντρικά αλλά και περιφερειακά, κυρίως στις περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, τις περιοχές δηλαδή που θεωρούνται πύλες εισόδου. Επίσης, προβλέπεται ειδικό καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης ή ανοχής. Και σε αυτό, εντάσσονται κατά προϋποθέσεις ειδικές κατηγορίες μεταναστών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε