Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Παραίτηση “βόμβα” της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου με σοβαρότατες καταγγελίες

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)

Αιφνιδιαστική παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου με σοβαρότατες καταγγελίες για παράκεντρα εξουσίας που παρεμποδίζουν το έργο της. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το αίτημα της Εισαγγελέως Διαφθοράς για αντικατάσταση της θα κριθεί απο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Εκτοξεύοντας σοβαρότατες καταγγελίες για “παράκεντρα εξουσίας” που παρεμποδίζουν το έργο της η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, υπέβαλε πριν από λίγη ώρα την παραίτηση της στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Η Εισαγγελέας Διαφθοράς ζητάει την αντικατάσταση της υποστηρίζοντας πως δεν έχει την απαραίτητη “θεσμική κάλυψη” και καταγγέλλει πως λόγω του ότι τις τελευταίες ημέρες έφτασαν σημαντικά στοιχεία στα χέρια της για την υπόθεση της Novartis, την οποία χαρακτηρίζει ως την “κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας”, έγινε αντικείμενο στοχοποίησης μέσω δημοσιεύματος εβδομαδιαίας εφημερίδας (Documento).

Πρόκειται για την εισαγγελέα που τα τελευταία χρόνια επόπτευσε όλες τις έρευνες διαφθοράς και οδήγησε στη φυλακή δεκάδες κρατικούς αξιωματούχους καθώς και τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.

Η κυρία Ράικου στην επιστολή της αναφέρει συγκεκριμένα πως «όλως “τυχαίως και συμπωματικώς”, όταν πλέον ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά ,αλλά και το μηχανισμό με τον οποίο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί σε διαφημιστικό βίντεο στα ΜΜΕ προβαλλόταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento με τίτλο “Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνακο”».

Η κυρία Ράικου με την επιστολή της η οποία αριθμεί, σύμφωνα με πληροφορίες, 3 σελίδες, καταγγέλλει σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου που έχουν θορυβηθεί και πλήττονται, όπως αναφέρει, από την συνεχιζόμενη έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

«Ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε “Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας. Με αστειότητες και εκμεταλλευόμενοι την τουλάχιστον ανεξήγητη ενέργεια συγκεκριμένης ανακρίτριας “έστησαν” μία πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου” αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Ράικου στην επιστολή παραίτηση της.

Η Εισαγγελέας Διαφθοράς, ζητώντας την αντικατάσταση της, κάνει διεξοδική αναφορά στα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια της τις τελευταίες ημέρες για την υπόθεση της Novartis και αφορούν τη χρονική περίοδο από το 2006 μέχρι το 2014, τονίζοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες: «Τις τελευταίες ημέρες μετά από σειρά ερευνών και επίπονης προσπάθειας καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Novartis Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχα εμβάσματα εισέρχονταν από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να διοχετευθούν ως “δώρο” στους τελικούς αποδέκτες τους, προφανώς αξιωματούχους. Αυτό σήμανε αμέσως συναγερμό στην υπηρεσία μας γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, δεδομένου ότι δεν έχει περιέλθει το σύνολο των αιτηθέντων στοιχείων στην υπηρεσία μας. Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκαν στους παραπάνω ανέρχεται με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, περίπου σε 28 εκατομμύρια ευρώ».

«Ανυπόστατο το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento»

Η Εισαγγελέας Διαφθοράς χαρακτηρίζει ανυπόστατο το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, υποστηρίζοντας πως «είναι άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο» προσθέτοντας πως αυτό «προκύπτει από πλήθος εγγράφων στοιχείων». Συγκεκριμένα η κυρία Ράικου επισημαίνει πως «ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από τεκμηριωμένη ποινική δίωξη του γραφείου μας, εκκρεμούν δε, σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας. Όσον αφορά τον Γιάννο Παπαπντωνίου, ήδη έχουν αποσταλεί επίσης από την υπηρεσία μας στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των παραπάνω δικογραφιών και μάλιστα ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον κύριο διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Αθηνών. Επιπλέον, εκκρεμεί απάντηση επί αιτήματός μας δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές από όπου και αναμένουμε σημαντικά ευρήματα. Εκτός δε, αυτού, έχει ασκηθεί από εμένα προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες».

Η κυρία Ράικου καταλήγει στην επιστολή της λέγοντας πως: «Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο, και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε