Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου – Επικαλείται λόγους ευθιξίας και όχι ευθύνη

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργος Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, στον πρόεδρο Χριστόφια. Η παραίτηση δεν είναι άσχετη με την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέβαλλε με επιστολή του ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού. Σύμφωνα με πληροφορίες στην εν εξελίξει συζήτηση στην επ. Άμυνας της Βουλής για το τραγικό δυστύχημα στο Μαρί, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του για λόγους ευθυξίας και όχι γιατί αποδέχεται ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη.
 
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών, είχε την ευθύνη χειρισμού των 98 εμπορευματοκιβωτίων που είχαν κατασχεθεί. Σε σύσκεψη που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο με την συμμετοχή του υπ. Εξωτερικών, ο κ. Κυπριανού είχε προτείνει να σταλούν δείγματα της πυρίτιδας σε διάφορα χημεία για εξέταση και να διευκρινιστεί κατά πόσον θα μπορούσε το υλικό να εκποιηθεί. Η πρόταση του κ. Κυπριανού είχε γίνει παρά την σαφή προειδοποίηση εμπειρογνωμόνων της Ε.Φ ότι το φορτίο ήταν επικίνδυνο.
 
 
Ο Μάρκος Κυπριανού αφού δήλωσε πως θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του άφησε αιχμές για την Κυβερνητική πολιτική στη διατήρηση καλών σχέσεων με τις ισλαμικές χώρες, φωτογραφίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης άφησε αιχμές για πολιτική εξουδετέρωση του ιδίου μετά τους χειρισμούς που έγιναν και το γεγονός ότι έμεινε απροστάτευτος την τελευταία εβδομάδα.
 
 
Έξω από τη Βουλή, όπου διεξάγεται από τις 9  η πολυαναμενόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, εξετάζοντας την τραγωδία στο Μαρί, βρίσκεται από το πρωί μερίδα αγανακτισμένων πολιτών..  Οι 200 – 250  πολίτες διαδηλώνουν  υπέρ της ανεξάρτητης διερεύνησης της υπόθεσης και της παραίτησης όλων των υπευθύνων, ενώ δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες και οι προπηλακισμοί βουλευτών και υπουργών.

Οι μαυροφορεμένοι, στην πλειοψηφία τους,  διαδηλωτές  φωνάζουν συνθήματα και κρατούν πανό, στα οποία αναγράφονται μεταξύ άλλων «Χριστόφια παραιτήσου, εγκληματίες ανίκανοι ερασιτέχνες», «S300, Χρηματιστήριο, Ηλιος Κυπριακές Αερογραμμές, Παπασάββας, Μολέσκης, Ζύγι 11/7/2011: Πότε επιτέλους θα πληρώσει κάποιος;» και «Θα τα καλύψουν όλα ως συνήθως όπως τη δολοφονία του υπολοχαγού Χαραλάμπους Χαράλαμπου στις 5/11 2009 από ελαττωματικές χειροβομβίδες».
 
Μεταξύ των διαδηλωτών βρίσκονται και συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας.
 

Βουλευτές και Υπουργοί οι οποίοι εισέρχονταν του Κοινοβουλίου αποδοκιμάστηκαν έντονα. Συγκεκριμένα, κατά την είσοδο του στο κτήριο, οι υπουργοί Δικαιοσύνης  Λουκάς Λουκά και Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, όπως και ο παραιτηθείς Αρχηγός της Ε.Φ. Πέτρος Τσαλικίδης, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την οργή  των διαδηλωτών, οι οποίοι των αποκαλούσαν  «δολοφόνους». Κατά την είσοδο της Γενικής Ελέγκτριας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, το πλήθος χειροκροτούσε καλώντας την να τα αποκαλύψει όλα.  
 

Ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας.

Στο μεταξύ, παγκύπρια εκδήλωση, με κύριο αίτημα την τιμωρία των ενόχων της τραγωδίας, θα πραγματοποιεί, στις 8 το βράδυ στον κυκλικό κόμβο του Προεδρικού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε