Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 28 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Παρανομές συνταγογραφήσεις στον ΟΓΑ

Παρανομές συνταγογραφήσεις στον ΟΓΑ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 02.02.2010 | 14:12
Πρώτη δημοσίευση: 02.02.2010 | 14:12

 
Μεγάλο αριθμό παραβάσεων που αφορούν σε παράνομη συνταγογράφηση σε συνταγολόγια ασφαλισμένων εν αγνοία των κατόχων τους

 
διαπίστωσαν μεταξύ άλλων οι ελεγκτές του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε ελέγχους που πραγματοποίησαν κατά το β΄εξάμηνο του 2009.
 
Στις εν λόγω παράνομες ενέργειες εμπλέκονται ιατροί του Κέντρου Υγείας της περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας και συγκεκριμένα συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ φαρμακεία. Ειδικότερα από τον εκτεταμένο δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
 
- Συνταγογραφούνταν φάρμακα ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας που οι ασφαλισμένοι δεν παρελάμβαναν, για παθήσεις από τις οποίες δεν έπασχαν και είχαν πλήρη άγνοια για την έκδοση των συγκεκριμένων συνταγών.
 
- Σε συνταγολόγια ασφαλισμένων εκδίδονταν, εν αγνοία τους, συνταγές για τρίτα πρόσωπα, που δεν έχουν σχέση με τον ΟΓΑ.
 
Από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας προέκυψε ότι ο Οργανισμός έχει υποστεί σοβαρή οικονομική ζημία.
 
Επίσης από τον έλεγχο προέκυψε ότι εταιρία διάθεσης ιατρικών ειδών, που δραστηριοποιείται κυρίως σε περιοχές της Δυτ. Ελλάδας, προέβη σε μη νόμιμες χορηγήσεις ιατρικών ειδών (συσκευές οξυγονοθεραπείας, σάκοι κολοστομίας, κλπ.) εν αγνοία των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του ΟΓΑ.
 
Ενδεικτικά διαπιστώθηκαν:
 
- Τουλάχιστον είκοσι επτά (27) περιπτώσεις ασφαλισμένων για τους οποίους υποβλήθηκαν δικαιολογητικά για είσπραξη ενοικίου συμπυκνωτή οξυγόνου για χρονικά διαστήματα μετά το θάνατο του δικαιούχου.
 
- Χρεώσεις, εν αγνοία των ασφαλισμένων, για θεραπευτικά μέσα που δεν παραδίδονταν σ’ αυτούς.
 
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι ελεγκτές διαπίστωσαν μεγάλο αριθμό παραβάσεων σε περιοχή της Μακεδονίας, που αφορούν σε παράνομη συνταγογράφηση σε φύλλα συνταγολογίων που αφαιρέθηκαν εν αγνοία των ασφαλισμένων. Από το δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
 
- Στις ανωτέρω παράνομες ενέργειες εμπλέκονται ιατρός του ΕΣΥ και συγκεκριμένο φαρμακείο της περιοχής.
 
- Οι ασφαλισμένοι ουδέποτε επισκέφθηκαν το εν λόγω φαρμακείο για προμήθεια των φαρμάκων τους.
 
- Συνταγογραφήθηκαν φάρμακα για παθήσεις από τις οποίες οι ασφαλισμένοι δεν έπασχαν και τα οποία ουδέποτε παρέλαβαν.
 
Ο Διοικητής του ΟΓΑ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί άμεσα η επεξεργασία των στοιχείων των συγκεκριμένων ερευνών, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου, ενώ για την αναζήτηση των ποινικών ευθυνών, εφόσον αυτές διαπιστωθούν, τα πορίσματα των ελεγκτών, όταν ολοκληρωθούν, θα αποσταλούν και αυτά στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.
 
    Διαδώστε αυτό το άρθρο