Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Παρέμβαση Γκιουλ στην κόντρα Ερντογάν και Τουρκοκυπρίων

REUTERS
Καζάνι που βράζει είναι τα κατεχόμενα στην Κύπρο. Ο Ερντογάν διόρισε νέο πρέσβη στα κατεχόμενα τον άνθρωπο που επέβαλε τα οικονομικά μέτρα στους τουρκοκύπριους…
Παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων, προαναγγέλλουν τουρκικά ΜΜΕ.
 
Την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρεται, ο κ. Γκιουλ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου και το λεγόμενο πρωθυπουργό, Ιρσέν Κιουτσιούκ.
 
Ο κ. Γκιουλ είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ερογλου, στην οποία αναφέρθηκαν εκτενώς στους ιστορικούς δεσμούς της Τουρκίας με τα κατεχόμενα και συμφώνησαν ότι πρέπει να προστατεύσουν τις διμερείς σχέσεις από εντάσεις.
 
Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η κρίση στις σχέσεις των Τ/κ με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.
 
Η τουρκική κυβέρνηση διόρισε, στη θέση του λεγόμενου πρεσβευτή της στα κατεχόμενα, τον άνθρωπο που θεωρείται πως ένας από τους εμπνευστές των οικονομικών μέτρων που προκάλεσαν την οργή των Τ/κ. Η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της τουρκικής κυβέρνησης να επιβάλει δομικές αλλαγές στην οικονομική διαχείριση των Τ/κ.
 
Μεγαλύτερο συλλαλητήριο από αυτό της 28ης Ιανουαρίου προγραμματίζει για τις 2 Μαρτίου η συντεχνιακή πλατφόρμα στα κατεχόμενα με σκοπό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ν’ αντιληφθεί η ψευδοκυβέρνηση τις επιθυμίες των Τ/κ και να τερματήσει την αντιδημοκρατική της πολιτική.
 
Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, μιλώντας στο Τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Ερτογάν, ανέφερε ότι τα συνθήματα και τα πανό στις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα μπορεί να έχουν δυσαρεστήσει την Τουρκία, το λαό και την κυβέρνησή της, αλλά και τα λόγια που διατυπώθηκαν έχουν δυσαρεστήσει τους Τουρκοκυπρίους.
 
Ο Έρογλου ζήτησε από τους Τ/κ συμπεριφορά που θα επιτυγχάνει την ενότητα και συλλογικότητα, λέγοντας πως μπορεί να μην προέβη σε δήλωση αμέσως μετά το συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επικροτεί τα συνθήματα και τα πανό εναντίον της Τουρκίας. Ο ίδιος, τόνισε, δίδει εδώ και 35 χρόνια πολιτικό αγώνα εναντίον των ατόμων που άνοιξαν πανό κατά της Τουρκίας και πως περίμενε την αντίδραση της ψευδοκυβέρνησης για να προβεί και ο ίδιος σε δήλωση.
 
Αυτοί που σήκωσαν τέτοια πανό, είπε, ήταν μια μειοψηφία και στρέφονταν όχι μόνο εναντίον της Τουρκίας, αλλά και των οικονομικών μέτρων που έλαβε η ψευδοκυβέρνηση.
 
Σήμερα ο Έρογλου θα συζητήσει για τις εξελίξεις στα κατεχόμενα με τους λεγόμενους αρχηγούς των κομμάτων.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε