Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πάρτι εκατομμυρίων στον ΕΟΤ – Στον εισαγγελέα το πόρισμα των ελεγκτών

“Πετάχτηκαν” εκατομμύρια για δημόσιες σχέσεις. Δεν υπήρχαν παραστατικά. Εγιναν δεκάδες αναθέσεις αλλά και εικονικές αποσπάσεις υπαλλήλων.

Στον εισαγγελέα παραδόθηκε η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που διενεργήθηκε με εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου για τη νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης έργων και προμηθειών στον ΕΟΤ την περίοδο 2008-2009.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ, με την τελευταία αυτή έκθεση ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στον ΕΟΤ.

Αντικείμενο της έκθεσης αυτής ήταν η εξέταση της νομιμότητας των διαδικασιών ανάθεσης έργων και προμηθειών κατά τα έτη 2008-2009, που αφορούν στην προβολή του ΕΟΤ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω της διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού του Οργανισμού.

Η έκθεση διαβιβάσθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δικές τους ενέργειες και στον πρόεδρο του ΕΟΤ για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά 14 στελεχών και υπαλλήλων του Οργανισμού.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, ότι κατά τα έτη 2008-2009 οι εγκεκριμένες πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΟΤ για δημόσιες σχέσεις αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη διετία κατά 32%.

Ειδικότερα, κατά το έτος 2008 οι εγκριθείσες πιστώσεις ανήλθαν στο ύψος των 8,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 48% έναντι του προηγουμένου έτους, ενώ το έτος 2009 μειώθηκαν κατά 27% σε σχέση με το 2008.

Παρά την παραπάνω συνολική αύξηση των πιστώσεων, οι αναληφθείσες από τον ΕΟΤ υποχρεώσεις για δημόσιες σχέσεις, υπερέβησαν σημαντικά τις εγκεκριμένες για το σκοπό αυτό πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Αποτέλεσμα ήταν η συσσώρευση οφειλών, που μεταφέρθηκαν στο τρέχον οικονομικό έτος. Το ύψος των υποχρεώσεων αυτών, με βάση τα διαθέσιμα μέχρι την ολοκλήρωση του επιτόπιου ελέγχου του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. στοιχεία, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 7 εκατ. ευρώ. Ήδη μέρος των δαπανών αυτών, που προωθήθηκαν για πληρωμή, έχει κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως μη νόμιμες για λόγους που ισχύουν και σε άλλες περιπτώσεις ανάλογων δαπανών.

Κατά τον έλεγχο εντοπίσθηκαν στελεχώσεις γραφείων χωρίς να προβλέπονται από τη νομοθεσία, «εικονικές» αποσπάσεις υπαλλήλων σε γραφεία του Οργανισμού στο εξωτερικό, ή άλλες, υπαλλήλων συγκεκριμένης κατηγορίας, για τις οποίες δεν υπάρχει κάλυψη του νόμου, αποσπάσεις υπαλλήλων, χωρίς προηγούμενη προκήρυξη ή πρόσκληση ενδιαφέροντος, ενίοτε δε με κριτήριο την κάλυψη προσωπικών αναγκών των υπαλλήλων και όχι υπηρεσιακών κ.α.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε