Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Πέθανε ο “κατακτητής” του Έβερεστ Κώστας Τσιβελέκας

Πέθανε ο “κατακτητής” του Έβερεστ Κώστας Τσιβελέκας

Ο Έλληνας που “κατέκτησε” 13 φορές τα Ιμαλάια, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ορειβάτες, ο Κώστας Τσιβελέκας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών. Είχε συμμετάσχει σε 37 αποστολές.

Ο Κώστας Τσιβελέκας είχε ηγηθεί της πιο σημαντικής ορειβατικής αποστολής «Hellas Everest 2004», όταν για πρώτη φορά Έλληνες ορειβάτες κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ, στη “στέγη του κόσμου”. Στις 37 αποστολές που συμμετείχε, δεν έχασε ποτέ ορειβάτη. Η καταγωγή του ήταν από το Μαυρολιθάρι Φωκίδας.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ακόμη και τους τελευταίους μήνες της ζωής του όταν πάλευε με τον καρκίνο, δεν εγκατέλειψε τη μεγάλη του αγάπη και συμμετείχε σε αποστολές. Το βουνό άλλωστε, όπως είχε δηλώσει, ήταν ένας διαρκής έρωτας.

Ήταν ιδρυτής και πρόεδρος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει σήμερα Τετάρτη (22.02.2017) στο κοιμητήρι Αγίου Βασιλείου Περιστερίου.

Με το σύνθημα «Δίνω Ελπίδα, Δίνω Ζωή», παιδιά που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση και εθελοντές δότες μυελού των οστών από το «Όραμα Ελπίδας» ανέβηκαν το καλοκαίρι, με τη βοήθεια του Κώστα Τσιβελέκα και άλλων έμπειρων ορειβατών, τον Όλυμπο.

Τον Ιανουάριο του 2011, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, είχε περιγράψει μια από τις πιο δύσκολες εμπειρίες του: την ανάβαση στην κορυφή Μαργαρίτα του συγκροτήματος Ροβενσόρι ή αλλιώς “τα βουνά του φεγγαριού” στην Αφρική, που αν και δεν είναι υψηλή κορυφή είναι το πιο δύσκολο βουνό της Αφρικής και «από τις πιο δύσκολες αποστολές που έχουμε κάνει ως σύλλογος», όπως είχε πει.

Παγετός πάνω στο βουνό, με μεγάλες κλίσεις και επικίνδυνες ρωγμές, ξαφνικές τροπικές καταιγίδες, ένα πυκνό δίκτυο απόκρημνων κορυφογραμμών, βυθισμάτων και αλπικών λιμνών, καθώς και μία άγρια ζούγκλα γύρω από την οροσειρά ήταν λίγα μόνο από τα εμπόδια που συνάντησαν οι Έλληνες ορειβάτες κατά την άφιξή τους στο βουνό.

Ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση για το θάνατο του Κώστα Τσιβελέκα: «Ο Κώστας Τσιβελέκας έκανε το τελευταίο διάστημα την πιο επίπονη ανάβαση της ζωής του μαχόμενος με το γνωστό σθένος του με την επάρατη νόσο. Ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος αποχαιρετά τον ιδρυτή του, τον πρόεδρο του, τον πρωτοπόρο της Ελληνικής ορειβασίας στις κορυφές των 8.000 μέτρων, τον άνθρωπο που έφερε στα βουνά τόσους νέους ορειβάτες, τον φίλο Κώστα. Έμεινε για πάντα ψηλά, όπως είναι η ευχή που συχνά δίνουμε μεταξύ μας στον ΑΟΣ που αγάπησε. Tην Τετάρτη 22/02/2017 στις 16.30 το απόγευμα θα γίνει η πολιτική κηδεία στο κοιμητήρι Αγίου Βασιλείου Περιστερίου».

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε