Σάββατο, 11 Μαΐ
16oC Αθήνα

Πέθανε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τομάσο Σκιόπα

“Έφυγε” από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικου δείπνου στη Ρώμη. Υπήρξε πρωτεργάτης του ευρώ και γνωστός για τις περικοπές του ως ΥΠΟΙΚ στην Ιταλία. Συλληπητήρια από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου πέθανε κατά τη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης στο Παλάτσο Σακέτι της Ρώμης μπροστά στα μάτια δεκάδων συνδαιτημόνων. «Με συγχωρείτε, αλλά δεν είμαι τόσο καλά», είπε στους φίλους του, με τους οποίους είχε συναντηθεί για να ανταλλάξει χριστουγεννιάτικες ευχές. Η μεταφορά του στο νοσοκομείο Σάντο Σπίριτο ιν Σάσσια, ήταν μάταιη. Ακαριαία καρδιακή προσβολή, η διάγνωση των γιατρών.

Θεωρείται από τους αρχιτέκτονες του ευρώ ενώ υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – υπηρέτησε στο ΔΣ από το 1999 ως το 2005. Ήταν ανέκαθεν ένθερμος φιλοευρωπαϊστής, από την περίοδο κατά την οποία ανέλαβε καθήκοντα της γενικής διεύθυνσης των χρηματικών και οικονομικών υποθέσεων της τότε ΕΟΚ – το 1979 – σε στενή συνεργασία με τον Χέλμουτ Σμιτ και τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Ο Τομάσο Πάντοα Σκιόπα αγωνίστηκε για να καθιερωθεί το ευρώ ως εννιαίο νόμισμα καθώς το θεωρούσε καταλύτη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. “Το νέο μας νόμισμα δεν ενώνει μόνο οικονομίες αλλά και τους λαούς της Ευρώπης” είχε δηλώσει έξι μήνες μετά την είσοδο του ευρώ ως κοινού νομίσματος, το 1999. “Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πια εθνικές κοινωνίες αλλά μία ευρωπαϊκή κοινωνία. Αυτό νομίζω ότι σηματοδοτεί μία βαθιά αλλαγή στην ανθρώπινη ιστορία” είχε πει.

Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1940 στο Μπελούνο της βόρειας Ιταλίας. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μποτσόνι στο Μιλάνο από όπου πήρε πτυχίο οικονομικών ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο φημισμένο MIT της Μασαχουσέτης.

Το 1984, Ο Σκιόπα, έγινε αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας, με επικεφαλής, τότε, τον μελλοντικό πρόεδρο της δημοκρατίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι.

Το 1988 εργάστηκε για την Επιτροπή Ντελόρ αποστολή της οποίας ήταν η προετοιμασία για την είσοδο του κοινού νομίσματος. Η Επιτροπή συνέταξε το σχέδιο το οποίο αργότερα εισήχθη στη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992) με την οποία καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση.

Το 1998, έγινε μέλος του πρώτου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με επταετή θητεία.

Από το 2006, μέχρι το 2008, διετέλεσε υπουργός οικονομικών, στην δεύτερη κυβέρνηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για τη χώρα – μέσα σε συνθήκες οικονομικής στασιμότητας και διόγκωσης του χρέους -. Έμεινε γνωστός για τις αιματηρές περικοπές στις οποίες είχε προβεί τότε. Το 2007 όμως κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα της Ιταλίας μέσα στα όρια που προέβλεπε η ΕΕ για πρώτη φορά από το 2002.

Το 2007 έγινε πρόεδρος της συμβουλευτικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μία θέση που διατήρησε και μετά την πτώση της κυβέρνησης Πρόντι.   

Σήμερα το ευρώ διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του. Ωστόσο ήταν ένα νόμισμα που ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες και σηματοδότησε το όραμα για μία ενωμένη Ευρώπη που χτίστηκε στον απόηχο των συντριμμιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γνωστός για το χιούμορ του ο Τομάσο Σκιόπα είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2004 ένα λογοπαίγνιο με την “Οικονομική και Νομισματική Ένωση” (συντομογραφία EMU – Economic and Monetary Union – που είναι και το όνομα ενός πουλιού της Αυστραλίας, το οποιό μοιάζει με στρουθοκάμηλο). “Μοιάζουν τα δύο γιατί κανένα δεν μπορεί να κάνει πίσω” είχε πει.

Μπαρόζο: Τον χαρακτήρισε μαγάλο Ευρωπαίο
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε οτι “ο Τομάζο Πάντοα Σκιόπα ήταν μια μοναδική προσωπικότητα “μεγάλης δέσμευσης”, που υπηρετούσε με ευφυΐα και αφοσίωση τόσο σε εθνικό επίπεδο, από την Τράπεζα της Ιταλίας στο Υπουργείο Οικονομικών, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από την Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, πρόσθεσε.

Ρομπει: Ηταν η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκήρωσης
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπει αποτίει επίσης φόρο τιμής στον Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, υπογραμμίζοντας ότι ήταν “η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της δημιουργίας του ευρώ”.

Δήλωση Ρομάνο Πρόντι
Ο Πρόντι δήλωσε «συντετριμμένος, βαθύτατα λυπημένος, από το θάνατο του Πάντοα Σκιόπα, ενός στενότατου φίλου και συνεργάτη». Κατά την κυβερνητική του θητεία, ο Τύπος είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με δυο τοποθετήσεις του Σκιόππα: την αναφορά στην ανάγκη «να πληρώνουν όλοι οι πολίτες τους φόρους, χωρίς κατήφεια» και στην δήλωσή του υπέρ της προσπάθειας «να βγουν από το σπίτι και να δραστηριοποιηθούν οι αιώνιοι έφηβοι, οι λεγόμενοι μαμάκηδες».

Δήλωση Παπανδρέου
«Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την αιφνίδια απώλεια. Υπήρξε εξαιρετικός άνθρωπος και λαμπρός επιστήμονας. Με λόγο βαρύνοντα και καθοριστική δράση στην χώρα του, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Η συμβολή του στη δημιουργία και την πορεία του Ευρώ ήταν ανεκτίμητη. Ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του Ευρώ, ένας μεγάλος Ευρωπαίος, ένας βαθύτατα προοδευτικός άνθρωπος, που πίστευε στο παρόν και στο μέλλον του κοινού Ευρωπαϊκού μας νομίσματος, σε μία πολιτική Ευρώπη » δήλωσε ο πρωθυπουργός
.

«
Ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στην πρότασή μου, πριν από λίγους μήνες, να συνεργαστούμε στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη και πρωτόγνωρη κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη.Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» πρόσθεσε.

Αναφορές στα ιταλικά ΜΜΕ για τη θέση του συμβούλου
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρονται και στο πιο πρόσφατο επαγγελματικό του καθήκον, στον ρόλο του συμβούλου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τους τελευταίους τέσσερις μήνες. «Η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση, υπό τον όρο να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει ετοιμάσει», είχε δηλώσει πρόσφατα ο ιταλός οικονομολόγος.

Διαβάστε επίσης

“Χρόνια για να βγούμε από την κρίση” λέει ο κ. Σκιόπα

 

Ο “ερωτικός” σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε