Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πιάνουν δουλειά οι επιτροπές στις εφορίες για το χαράτσι μέσω ΔΕΗ

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Μέσα στη βδομάδα οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις
– Ποιες αιτήσεις μπορείτε να κάνετε, ποια λάθη διορθώνονται
– Τι θα γίνει με τις δόσεις

Άμεσα από την εβδομάδα αυτήν κιόλας θα αρχίσουν οι ΔΟΥ να υποδέχονται αιτήσεις πολιτών που θα ζητούν μείωση της έκτακτης εισφοράς ηλεκτροδοτουμένων χώρων ή διευκόλυνση πληρωμής για την οφειλή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τις γιορτές αναμένεται να συγκροτηθούν σε κάθε ΔΟΥ και οι τριμελείς επιτροπές που θα εξετάζουν τις αιτήσεις των πολιτών που θα σωρεύονται έως και τις 20 Ιανουαρίου.

Η Τριμελής Επιτροπή που θα αποτελείται από τις τρεις τοπικές «εξουσίες» (τον εφοριακό, τον δημοτικό υπάλληλο-κοινωνικό λειτουργό και … το αστυνομικό όργανο) θα εξετάζει τις αιτήσεις και πιθανότατα να αποβεί ουσιαστική στις κρίσεις της, αφού θα κινείται στο «όριο» του νόμου. Δηλαδή:

– Θα διορθώνει λάθη από εσφαλμένο υπολογισμό του τέλους (τετραγωνικά, τιμή ζώνης κλπ)

– Θα μειώνει το ειδικό τέλος ακινήτων στο ένα δέκατο (ή ακόμα παραπάνω) αν κρίνει με βάση τα δικαιολογητικά πως πρόκειται για πολύτεκνο ή άνεργο.

– Θα αποφασίζει διευκολύνσεις και δόσεις για κάθε αναξιοπαθούντα. Για παράδειγμα, εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση και δεν πληρώνονται ούτε από τον εργοδότη τους, ούτε επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ επειδή δεν θεωρούνται άνεργοι, θα μπορούν να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από την Επιτροπή, πέραν όσων προβλέπει ως τώρα ο νόμος.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων πληρωμής του τέλους, από 2 που ισχύει για του 2011, σε τουλάχιστον 5 ή 6 δόσεις για το 2012. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες για τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς της ΔΕΗ με τα υπέργοκα ποσά, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να αποστέλλονται εκκαθαριστικά με δόσεις, ακόμα και χωρίς να περιλαμβάνεται στην αποστολή ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος ή να αποσυνδεθεί πλήρως ο μηχανισμός από τη ΔΕΗ.

Με την τελευταία εγκύκλιό του , το υπουργείο Οικονομικών εξαιρεί από την πληρωμή του τέλους ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως άτομα με αναπηρία πάνω από 80% ή με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία.

Ακόμη προβλέπεται ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπίσει λάθη στον υπολογισμό του τέλους θα πρέπει να προσέλθουν στους δήμους για να υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση και στη συνέχεια θα υπάρξει συμψηφισμός χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν ο συμψηφισμός θα επιμερισθεί και σε πόσες δόσεις πού θα πρέπει να καταβληθούν για το τέλος του 2012. Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τους λογαριασμούς με τις λάθος χρεώσεις.

Επίσης, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι σε περίπτωση που φύγει ο ενοικιαστής από το σπίτι και αφήσει απλήρωτο τον λογαριασμό του ρεύματος που εμπεριέχει το τέλος, ο ιδιοκτήτης μπορεί να πάει στην εφορία να πληρώσει το τέλος και να πάρει την σχετική βεβαίωση.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε