Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Πιο φτηνό από πέρσι το πασχαλινό τραπέζι, πιο ακριβό όμως από το 2010!

Πιο φτηνό από πέρσι το πασχαλινό τραπέζι, πιο ακριβό όμως από το 2010!

Αυξημένες συγκριτικά με χθες, εμφανίζονται οι τιμές των αμνοεριφίων στη Βαρβάκειο Αγορά, με την τιμή του ντόπιου αρνιού και του ντόπιου κατσικιού να κυμαίνεται στα 6.50 – 8.00 ευρώ το κιλό.

Πάντως, όσοι προσβλέπουν σε χαμηλότερες τιμές προγραμματίζουν τις αγορές του για αύριο Μεγάλο Σάββατο, οπότε και ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι κρέας και λαχανικά πέφτουν στις χαμηλότερες τιμές για να ξεπουλήσουν οι κρεοπώλες και οι μανάβηδες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως δηλώνει ο πρόεδρος των Κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς Κλεάνθης Τσιρώνης, έχουν μειωθεί κατά πολύ οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές. Συγχρόνως, απαγορευτικό για τον μέσο Έλληνα έχει γίνει το παραδοσιακό κοκορέτσι, όπως λέει ο κ. Τσιρώνης, αφού η τιμή του φτάνει τα 100 ευρώ το κιλό.

Κατά μέσο όρο, οι τιμές του κρέατος για το Πάσχα φέτος εμφανίζονται κατά 11% μειωμένες συγκριτικά με πέρσι και οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών κατά 6% μειωμένες. Ειδικά για τα κρέατα, το εύρος ανώτατης τιμής για φέτος υπολογίζεται στη Βαρβάκειο Αγορά στα 7.30 – 8.00 ευρώ το κιλό για το αρνί και 7.50 – 8.00 ευρώ το κιλό για το κατσίκι. Πέρσι, η ανώτατη τιμή για το αρνί ήταν 7.00 – 8. 00 ευρώ το κιλό και για το κατσίκι 7.50 – 9.00 ευρώ το κιλό.

Η κατανάλωση στα φρούτα και τα λαχανικά εμφανίζει στη Βαρβάκειο Αγορά αύξηση της τάξης του 50% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα και οι τιμές είναι χαμηλότερες από πέρσι. Φέτος, η πατάτα πουλιέται έως 70 λεπτά το κιλό, τα ξερά κρεμμύδια έως 65 λεπτά το κιλό και τα καρότα έως 70 λεπτά το κιλό.

Όπως σημειώνει ο κ. Τσιρώνης η μέση σημερινή τιμή στο αρνί εμφανίζεται αυξημένη έως και ένα ευρώ, αφού «χθες πουλάγαμε περίπου στα 6 ευρώ το κιλό εξαιτίας της πίεσης που δεχθήκαμε από τα σούπερ μάρκετ. Όμως σήμερα αφού αγοράσαμε στα 6,5 ευρώ το κιλό δεν μπορούμε να βγάλουμε λιγότερο από ένα ευρώ πάνω στην τιμή που αγοράσαμε».

Την ίδια στιγμή η μέση τιμή στα κρεοπωλεία, όπως σημειώνει ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Βασίλης Ντελιφιλιπίδης, είναι 8,70 ευρώ το κιλό για το αρνί και περίπου 50 λεπτά υψηλότερα για το κατσίκι.

Ως μεγάλο πρόβλημα, επισημαίνουν τόσο ο κ. Τσιρώνης όσο και ο κ. Ντελιφιλιπίδης, τον ανταγωνισμό από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ που πούλησαν κατά μέσο το αρνί στα 5,99 ευρώ το κιλό και το κατσίκι στα 6,99 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Ντελιφιλιπίδης λέει ότι οι τιμές στα κρεοπωλεία φέτος το Πάσχα έπεσαν κατά 20% συγκριτικά με πέρσι και κατά 40% συγκριτικά με μια διετία πριν: «Από το 2001 έχει σημειωθεί αύξηση μόλις 3,2%. Το 2001 πουλάγαμε 3.400 δρχ. το κιλό το αρνί και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο 8,5 ευρώ κατά μέσο όρο».

Όπως λέει ο κ. Ντελιφιλιπίδης, ο κλάδος που έως πρόσφατα είχε ανεργία μηδέν, βλέπει πλέον πανελλαδικά να κλείνουν κρεοπωλεία και προσθέτει: «Όλο το λιανεμπόριο έχει πρόβλημα. Το ίδιο έχουμε κι εμείς».

Παρόλα αυτά, το κρέας στην Ελλάδα πωλείται στη μισή τιμή απ’ ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ. «Ένας λόγος για τις χαμηλές τιμές είναι η πολυσπερμία που χαρακτηρίζει τον κλάδο. Στην Ευρώπη το κρέας διακινούν λίγες μεγάλες εταιρείες και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Είναι ουσιαστικά μονοπώλιο. Το αποτέλεσμα είναι στη Γαλλία να πουλιέται στη διπλάσια τιμή απ’ ότι στην Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Ντελιφιλιπίδης.

Το φετινό πασχαλινό τραπέζι εκτιμάται στα 102 ευρώ για πέντε άτομα. Εμφανίζεται μειωμένο συγκριτικά με πέρσι, οπότε το κόστος υπολογιζόταν στα 114 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εμφανίζεται ακριβότερο από το 2010, οπότε ξεκίνησε η μεγάλη οικονομική κρίση στη χώρα. Συγκεκριμένα, το 2010 το πασχαλινό τραπέζι εκτιμάτο στα 95 ευρώ, το 2009 στα 79,5 ευρώ και το 2008 στα 55 ευρώ κατά μέσο όρο.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψωνίσετε για την Κυριακή του Πάσχα

100€ θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι μιας οικογένειας

Αναλυτική πρόγνωση έως και την Κυριακή του Πάσχα για 15 πόλεις σε όλη την Ελλάδα

Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ τις μέρες του Πάσχα

Όλα τα μέτρα της Τροχαίας για τους εκδρομείς του Πάσχα

Χάρτης με τα πιο επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών

Φωτιά το πασχαλινό ταξίδι με το αυτοκίνητο – ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Πάτρα: Δεν στρώνουν Πασχαλινό τραπέζι 3.000 οικογένειες!

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε