Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Πλήρης αποτυχία στα έσοδα – 10% το έλλειμμα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Με έλλειμμα που δεν αποκλείεται και να αγγίξει το 10% ίσως κλείσει τελικά το 2011 αποτυπώνοντας μια άνευ προηγουμένου απόκλιση από τους αρχικούς στόχους, αλλά και την δυστοκία που υπάρχει στην συλλογή ..τακτικών και έκτακτων φόρων, με φόντο την καθίζηση της αγοράς.

Το υπουργείο Οικονομικών αν και υπολόγιζε τον Νοέμβριο να εισπράξει σχεδόν 6,5 δισ. από φόρους για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών, οι εισπράξεις, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, δεν ξεπέρασαν τελικά τα 3,75 δισ. ευρώ!!

Έτσι, τώρα οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες θα πρέπει να δώσουν τα «ρέστα τους» για να «ρεφάρουν» η κυβέρνηση την «χασούρα» των 2,7 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα. 

Θεωρητικά το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει πλέον να εισπράξει μέσα στον Δεκέμβριο περί τα 8,3 δισ. για να κλείσει η χρονιά με έλλειμμα 9% του ΑΕΠ, που είναι ο αναθεωρημένος στόχος του οικονομικού επιτελείου. Αν όμως τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά το έλλειμμα ίσως και να φτάσει το 10%. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2010 τα έσοδα εμφανίζουν πτώση 13,3% ενώ, σωρευτικά, οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011 μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν πάντως ότι τελικά θα μειώσουν την «μαύρη τρύπα» στο 1 δισ. ευρώ και το έλλειμμα θα κλείσει στο 9% του ΑΕΠ. Υπολογίζουν πως θα μπορούν μέχρι και το Φεβρουάριο του 2012 να εισπράττουν έσοδα, τα οποία θα συνυπολογιστούν στις εισπράξεις του 2011, όπως η δεύτερη δόση της έκτακτης εισφοράς επί των ακινήτων και οι δόσεις της έκτακτης εισφοράς εισοδήματος, καθώς και από έσοδα όπως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και τα τέλη κυκλοφορίας του 2012.

Διαβάστε επίσης:
Κόλαφος η S&P: Aπειλεί 5 χώρες με υποβάθμιση και τη Γερμανία

Τελειώνει η Ευρώπη που ξέραμε – Μέρκελ και Σαρκοζί τα αλλάζουν όλα – Ποιές είναι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε