Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ποιές ροές ανακόπηκαν; 50.411 πρόσφυγες στην χώρα!

Ποιές ροές ανακόπηκαν; 50.411 πρόσφυγες στην χώρα!

Μπορεί από τα ξημερώματα της Κυριακής να τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για τους μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα όμως ο αριθμός τους ολοένα και αυξάνεται και όλα αυτά ενώ αμερικανικό ινστιτούτο προβλέπει πως δεν αποκλείεται 300.000 πρόσφυγες να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση 50.411 πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την χθεσινή καταμέτρηση ήταν 48.141. Και ενώ από τα ξημερώματα της Κυριακής (20.03.2016) ισχύ η συμφωνία πως όσοι μετανάστες μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα θα καταγράφονται και θα επιστρέφουν στην Τουρκία, στη χώρα μας έφτασαν σε μια μέρα περισσότεροι από 2.270 άνθρωποι! Οι Τούρκοι δουλέμποροι είναι αδίστακτοι, όπως φάνηκε και από το θερμό επεισόδιο στις Οινούσες, όταν λιμενικοί αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ κατά πλοιαρίου!

Το μόνο σίγουρο είναι πως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας δεν θα σταματήσει το δράμα. Φάνηκε από το νέο ναυάγιο ανοιχτά της Ρω με θύματα δυο κοριτσάκια, φαίνεται και από την απελπιστική κατάσταση στην Ειδομένη, όπου χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι με την ελπίδα πως θα ανοίξουν τα σύνορα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο λιμάνι του Πειραιά.

Περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα (28.593), με τους περισσότερους να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης (13.250), στο Χέρσο του Κιλκίς (3.855) και στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (3.513).

Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά διαμένουν 5.538, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 2.947 άτομα και τη Χίο 1.251, στην Αττική 13.711, εκ των οποίων 5.132 στο λιμάνι του Πειραιά και στην κεντρική Ελλάδα 2.569, οι οποίοι φιλοξενούνται στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα, τα Τρίκαλα, και τη Λάρισα.

Πλέον, τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης, ενώ ήδη έχουν φτάσει και οι Τούρκοι παρατηρητές, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

Την ώρα που η κυβέρνηση ξεκινά αγώνα δρόμου για να είναι απολύτως έτοιμη ώστε να υλοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν με την Τουρκία, το αμερικανικό δίκτυο Janes για το Αιγαίο κάνει μια σοκαριστική πρόβλεψη: πως 300.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, βλέπει κοινωνική αναταραχή και κίνδυνο αστάθειας στην Ελλάδα. Διαβάστε τις λεπτομέρειες στο Onalert.gr.

Τα σημεία κλειδιά της συμφωνίας

Στόχος της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν Ευρωπαίοι και Τουρκία στις Βρυξέλλες είναι να μπει φρένο στις ανεξέλεγκτες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Την ώρα που τα σύνορα στο διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων παραμένουν κλειστά και δεν προβλέπεται να ανοίξουν σύντομα, η Ευρώπη δίνει στην Τουρκία το ρόλο να διαχειριστεί τις ροές από τη Συρία και στην Ελλάδα εκείνον του διαχειριστεί την υποδοχή, την εξέταση και τις αιτήσεις ασύλου από τους μετανάστες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη έχει υποσχεθεί βοήθεια και σε έμψυχο δυναμικό προς τη χώρα μας και όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Σύνοδο Κορυφής 2.300 υπάλληλοι θα έρθουν στην Ελλάδα για να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές. Τα σημεία κλειδιά της συμφωνίας παρουσιάζει η Καθημερινή της Κυριακής.

1. Τι θα γίνει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα;

Η νέα διαδικασία δεν τους αφορά, θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι να υλοποιηθεί για κάποιους από αυτούς το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε χώρες της Ε.Ε. Ορισμένοι οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσης ή στην Τουρκία, στη βάση της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής, η οποία επικαιροποιήθηκε πρόσφατα στη Σμύρνη, και ένας σημαντικός αριθμός θα πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα και να φιλοξενηθεί στους χώρους που έχουν δημιουργηθεί.

2. Τι θα συμβεί με όσους έρθουν στη χώρα μας από την έναρξη της συμφωνίας και μετά;

Οσον αφορά τους Σύρους πρόσφυγες, θα επιστρέφονται άμεσα στην Τουρκία, ακόμα και αν θελήσουν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στη Ελλάδα. Το αίτημα θα κατατίθεται, αλλά δεν θα μπορούν να παραμείνουν εδώ μέχρι την εξέτασή του. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, το οποίο θα εξετάζεται το ταχύτερο δυνατόν. Η φιλοσοφία της συμφωνίας είναι η εξέταση του αιτήματος να ολοκληρώνεται εντός ολίγων ημερών, ακόμη και στο δεύτερο στάδιο, αυτό της έφεσης.

3. Πώς θα εισέρχονται οι Σύροι πρόσφυγες στην Ε.Ε., εφόσον η μετακίνησή τους μέσω Ελλάδας θα σταματήσει;

Για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επαναπροωθείται από την Ελλάδα στην Τουρκία θα γίνεται επανεγκατάσταση ενός Σύρου σε χώρα της Ε.Ε., ανάλογα με τις θέσεις υποδοχής που κάθε χώρα θα δηλώσει ότι μπορεί να διαθέσει. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται να αντιμετωπισθούν τα κυκλώματα που περνούν τους πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.

4. Πού θα λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής και αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου;

Στις περιοχές εισόδου προσφύγων και μεταναστών. Ενα κέντρο θα δημιουργηθεί στους Κήπους του Εβρου για όσους εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, ένα δεύτερο στη Μυτιλήνη, και αναμένεται να αποφασισθούν τα σημεία λειτουργίας των υπολοίπων. Γίνεται λόγος για συνολικά πέντε τέτοια κέντρα στην Ελλάδα.

5. Τι θα γίνεται με τους αιτούντες άσυλο;

Εκείνοι των οποίων οι αιτήσεις εγκρίνονται θα μπαίνουν σε διαδικασία μετεγκατάστασης στην Ευρώπη, η οποία έχει δεσμευθεί για 160.000 μετεγκαταστάσεις από Ελλάδα και Ιταλία. Πάντως, μέχρι τώρα, ο ρυθμός υλοποίησης της συμφωνίας μετεγκατάστασης είναι εξαιρετικά αργός. Οι υπόλοιποι, όσοι απορρίπτονται, θα επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσης. Μέχρι να ξεκαθαριστεί το καθεστώς –όπως προαναφέρθηκε, η φιλοδοξία είναι αυτό να διαρκεί λίγες μόνον ημέρες– θα πρέπει να φιλοξενούνται σε οργανωμένους χώρους

6. Υπάρχουν υποδομές για τη φιλοξενία τους;

Με δεδομένο ότι τα κέντρα υποδοχής αιτήσεων ασύλου θα λειτουργήσουν σε σημεία εισόδου, υποδομές έχουν δημιουργηθεί εκεί. Αρχικά, υπήρχε πρόβλεψη να μεταφερθούν άμεσα από τα νησιά στην ενδοχώρα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σήμερα εκεί, ώστε να απελευθερωθούν χώροι. Αυτό αναμένεται να γίνει σταδιακά, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

7. Ποιοι θα εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου;

Απαιτείται ένας πολυπρόσωπος μηχανισμός. Την τελική κρίση θα έχει, φυσικά, δικαστικός. Επειδή η άσκηση δικαστικής εξουσίας άπτεται ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας, μιλάμε αποκλειστικά για Ελληνες δικαστικούς. Παράλληλα, θα απαιτηθεί διοικητική υποστήριξη για την υποδοχή των αιτήσεων, διερμηνείς και μεταφραστές, προσωπικό ασφαλείας. Η Ελλάδα αιτήθηκε βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και από τον Frontex, ζητώντας περί τις 2.000 άτομα, στα οποία θα προστεθούν περίπου άλλοι τόσοι Ελληνες.

8. Υπήρξε άλλη πρόταση για τη διαδικασία αυτή;

Από ελληνικής πλευράς, προτάθηκε να λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής αιτήσεων ασύλου στη βάση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού. Να μπορεί, δηλαδή, ο εισερχόμενος στην Ελλάδα πρόσφυγας ή μετανάστης να καταθέτει αίτηση ασύλου για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα επιθυμεί, για παράδειγμα τη Γερμανία, και να υπάρχουν δικαστές αυτών των χωρών εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, οι οποίοι επί τόπου θα εξετάζουν τις αιτήσεις, θα τις αποδέχονται ή θα τις απορρίπτουν. Αυτή η πρόταση δεν προχώρησε. Ετσι, τα αιτήματα θα γίνονται προς την Ελλάδα και η μετακίνηση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα γίνεται μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης.

9. Πόσο θα κοστίσει αυτό;

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι θα απαιτηθεί οικονομική ενίσχυση. Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να καταθέσει σχέδιο στο οποίο θα υπάρχει αναλυτική κοστολόγηση ανά άτομο και ανά ημέρα, με βάση το οποίο θα αιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση.

10. Τι προϋποθέτει η επαναπροώθηση στην Τουρκία;

Προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να επαναπροωθεί πρόσφυγες στην Τουρκία, χωρίς αυτό να αντίκειται στις διεθνείς πρόνοιες για τους πρόσφυγες, θα πρέπει να αναγνωρίσει τη γείτονα ως «ασφαλή τρίτη χώρα», νομοθετώντας σχετικά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε