Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Ποιοι είναι οι νέοι φόροι

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Νέους φόρους, κατάργηση ή δραστική μείωση φοροαπαλλαγών, αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, επιπλέον επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία, είναι μερικά από τα μέτρα που «φωτογραφίζονται», αλλά δεν εξειδικεύονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Σε ό,τι αφορά την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί των δηλωθέντων εισοδημάτων, περιλαμβάνεται τελικά στο Μεσοπρόθεσμα, μόνο ως στόχος είσπραξης εσόδων.
Όπως διευκρίνιζαν μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο και αφού προηγηθεί διαβούλευση τόσο για τον συντελεστή -που σχεδιάζεται να κυμανθεί από 3% ως 7%- όσο και για το ύψος του εισοδήματος που θα Η αρχική εισήγηση θα αφορά σε εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα της χρονικής εφαρμογής του μέτρου.

Τα φορολογικά μέτρα

Αναλυτικά τα φορολογικά μέτρα έχουν ως εξής:
Μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών και αύξηση τεκμηρίων (100 εκατ.)
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης και τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών (400 εκατ.)
Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011 (300 εκατ.)
Αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας μέσω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Εξετάζεται συγκεκριμένα να μειωθεί το αφορολόγητο όριο που σήμερα είναι 400.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας) στα επίπεδα των 100.000 ευρώ που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Από το μέτρο προβλέπεται να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 1,215 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015
Ρύθμιση στα αυθαίρετα μέτρο από το οποίο προσδοκόνται έσοδα 300 εκατ. ευρώ φέτος.
Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού και μείωση του περιθωρίου καταβολής του ΕΦΚ για τις εταιρείες από τις 56 στις 26 μέρες (150 εκατ.)
Δήλωση σκαφών αναψυχής ως ιδιωτικά σε συνέχεια δράσεων ΣΔΟΕ και ρύθμισης για την εγγραφή τους στα αρχεία των φορολογικών αρχών (150 εκατ.)
Έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (250 εκατ.)
Αύξηση των τελών κυκλοφορίας (100 εκατ.)
Έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες (100 εκατ.)

Διαβάστε επίσης:
Σοκ στο Δημόσιο – Απολύσεις, μετατάξεις και λουκέτα σε φορείς και οργανισμούς

“Στο σφυρί” όλα τα “χρυσαφικά” του κράτους

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε