Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ποιοι έχουν φεσώσει τη ΔΕΗ

Στα 822 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν τα χρέη της ΔΕΗ και γι’ αυτό φταίνε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτεται σε έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Αρθούρου Ζερβού ,που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Τα χρέη των πελατών στην κατηγορία χαμηλή τάση προέρχονται σε ποσοστό 45,8% από οικιακούς καταναλωτές και το 46% από καταστήματα και επιχειρήσεις.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2011:

*Οι οφειλές πελατών υψηλής τάσης ανήλθαν σε 152 εκατομμύρια ευρώ και των πελατών μέσης τάσης σε 111 εκατομμύρια ευρώ. Από τα χρέη αυτά στη μέση τάση το 24,5% προέρχεται από το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το υπόλοιπο 75,5% προέρχεται από επιχειρήσεις (πλην δημοσίου) και αγροτικούς πελάτες.

*Οι οφειλές πελατών χαμηλής τάσης με συμβόλαιο σε ισχύ ανήλθαν σε 350,1 εκατομμύρια ευρώ και των πελατών χαμηλής τάσης που έχει διακοπεί το συμβόλαιο τους σε 103 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα χρέη του δημοσίου στην κατηγορία χαμηλή τάση οι οφειλές ανήλθαν σε 105,9 εκατομμύρια ευρώ. Από τα χρέη αυτά, των πελατών χαμηλής τάσης με συμβόλαιο σε ισχύ το 45,8% προέρχεται από οικιακούς πελάτες, το 3,5% από βιομηχανικούς, το 46% από εμπορικούς και το 4,7% από αγροτικούς.

Τα χρέη του δημοσίου στη χαμηλή τάση αναλύονται ως εξής:

*Συγκεντρωτικοί λογαριασμοί Δημοσίου (υπουργεία κλπ): 28,42 εκατομμύρια ευρώ

*Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων/ ΔΕΚΣΟ (φωτεινοί σηματοδότες Αττικής): 48,98 εκατομμύρια ευρώ (σε δικαστική διεκδίκηση)

*Σεισμόπληκτοι Αττικής: 4,7 εκατομμύρια ευρώ (υποχρέωση της Πολιτείας)

*ΔΕΥΑ Κοζάνης: 3,34 εκατομμύρια ευρώ (σε δικαστική διεκδίκηση)

*Σύνδεσμος Ύδρευσης Ζακύνθου: 2,25 εκατομμύρια ευρώ (σε δικαστική διεκδίκηση)

*ΔΕΥΑ Πτομελαϊδας: 4,73 εκατομμύρια ευρώ (σε δικαστική διεκδίκηση)

*Περιφέρειες Δημοσίου (ηλεκτροφωτισμός εθνικών οδών): 13,47 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία είσπραξης, αν ένας λογαριασμός δεν εξοφληθεί μέχρι την έκδοση του επόμενου, τότε το ανεξόφλητο ποσό ενσωματώνεται αυτόματα στον δεύτερο. Σε ευδιάκριτο σημείο, επίσης, αναγράφεται πλέον το ειδικό μήνυμα “ειδοποίηση διακοπής”, με το οποίο ο πελάτης ενημερώνεται εγγράφως για την επικείμενη διακοπή ρεύματος στην περίπτωση που δεν εξοφληθεί κατ΄ελάχιστον το ποσό οφειλής μέχρι την ημερομηνία λήξης του δεύτερου λογαριασμού.

Επί της ουσίας, αναφέρεται στο έγγραφο, οι πελάτες με διμηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος έχουν περιθώριο να εξοφλήσουν το λογαριασμό τους σε 85 μέρες από την επίδοσή του και σε 25 ημέρες μετά την έγγραφη ειδοποίησή τους με τον επόμενο λογαριασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν ξέρουν τι θέλουν! ΓΓΚ: «Μην κόβετε το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν»

To χαράτσι ήρθε για να μείνει! Θα ενταχθεί στο νέο φορολογικό! Αλλαγές για τους ανέργους

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε