Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Πολεοδομίες, εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία οι πρωταγωνιστές στη διαφθορά σύμφωνα με την έκθεση Ρακιντζή

Πολεοδομίες, εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία οι πρωταγωνιστές στη διαφθορά σύμφωνα με την έκθεση Ρακιντζή

– Από τις 1.403 υποθέσεις που εξέτασε ο Ρακιντζής παρέπεμψε στον εισαγγελέα 393
– Οι περισσότερες περιπτώσεις διαφθοράς αφορούσαν την οικονομική διαχείριση
– Χωρίς καμία τιμωρία πολλοί υπόλογοι υπάλληλοι του δημοσίου
– Δείτε παραδείγματα διεφθαρμένων υπαλλήλων που παρέμειναν ατιμώρητοι

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2011 του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, οι πολεοδομίες, οι εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένουν στην πρώτη γραμμή της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ρακιντζής εξέτασε συνολικά 1.403 υποθέσεις και παρέπεμψε στον εισαγγελέα 393.

Στο Γραφείο του ΓΕΔΔ το 2011 κοινοποιήθηκαν 1.900 πειθαρχικές αποφάσεις μονομελών και συλλογικών πειθαρχικών οργάνων που εκδίκασαν πειθαρχικές υποθέσεις σε πρώτο βαθμό.

Από αυτές οι 1.245 αφορούσαν δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και οι 655 τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Η πλειοψηφία των υποθέσεων, δηλαδή το 44,7%, αφορούσε την οικονομική διαχείριση, με τα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα να ακολουθούν με ποσοστό 12,5%.

Η εξέταση υποθέσεων που αφορούν σε δήμους της χώρας αφορά το 33,1 % συνολικά των υποθέσεων. Η γεωγραφική κατανομή των φορέων που έγιναν έλεγχοι δεν άλλαξε ιδιαίτερα αφού και για το 2011 η Αττική βρίσκεται στην πρώτη θέση τόσο σε ό,τι αφορά στους δήμους όσο και σε ό,τι αφορά στις λοιπές υπηρεσίες, στις οποίες βέβαια περιλαμβάνονται και τα υπουργεία και οι υπόλοιπες κεντρικές κρατικές δομές.

Παραδείγματα διαφθοράς

Ο κ. Ρακιντζής κατέθεσε ενστάσεις κατά μίας σειράς αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων, τα οποία είτε είχαν απαλλάξει είτε είχαν επιβάλλει ελάχιστη τιμωρία σε υπόλογους υπαλλήλους.

Στην έκθεσή του αναφέρονται μεταξύ άλλων οι εξής περιπτώσεις διαφθοράς:

– Υπάλληλος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ έδινε πλαστές αποδείξεις πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και προέβαινε σε χορηγήσεις βεβαιώσεων μη οφειλής σε επιχειρήσεις που χρωστούσαν ασφαλιστικές εισφορές στο δημόσιο, οι οποίες, όμως, ανήκαν στο πελατολόγιο λογιστικού γραφείου, ιδιοκτησίας της μητέρας της υπαλλήλου. Η υπάλληλος είχε γνώση του πελατολογίου του λογιστικού γραφείου, είχε τοποθετηθεί στο αντικείμενο του ελέγχου κοινών επιχειρήσεων και διεκπεραίωνε υποθέσεις του λογιστικού γραφείου της μητέρας του. Το Α΄ υπηρεσιακό συμβούλιο του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ την απήλλαξε για από το πειθαρχικό παράπτωμα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης του καθήκοντος.

-Προϊσταμένη του Τμήματος Εσόδων ΔΟΥ εξέδωσε Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας στον μνηστήρα της, παρόλο που εμφανιζόταν να μην έχει υποβάλλει ποτέ δήλωση ΦΠΑ ούτε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, έχοντας, μάλιστα, ληξιπρόθεσμες οφειλές 178.863 ευρώ. Επίσης, εξέδωσε φορολογική ενημερότητα και για τον αδελφό της, ο οποίος δεν είχε δηλώσει ΦΠΑ από το 2000, δεν είχε κάνει φορολογική δήλωση από το 2004 και είχε οφειλές στην εφορία. Και όμως το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών της επέβαλε προσωρινή παύση τριών μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ρακιντζής επέμεινε ιδιαίτερα στην αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου, που του αφαιρεί τη δυνατότητα να ασκεί ενστάσεις κατά αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων, καθώς όπως τόνισε, με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η ατιμωρησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και το όργιο διαφθοράς στο ελληνικό δημόσιο ζει και βασιλεύει! Έκθεση κόλαφος για την παραοικονομία – Ασύλληπτες περιπτώσεις χρηματισμού υπαλλήλων

Κλέβουν το δημόσιο γιατί ξέρουν οτι δε θα τους πιάσουν ποτέ

Δεν υπάρχει γυρισμός για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους – Προβλέπεται μείωση 75% των αποδοχών τους αλλά και απόλυση!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε