Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΕΝΦΙΑ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 17 Αθήνα Αναλυτικά

"Πολυτέλεια" η κατάρτιση στα 12 νέα κράτη της ΕΕ

`Πολυτέλεια` η κατάρτιση στα 12 νέα κράτη της ΕΕ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 13.10.2009 | 17:36
Πρώτη δημοσίευση: 13.10.2009 | 17:36

"Ψαλίδι" στις δαπάνες των μηχανισμών χρηματοδότησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στα 12 νέα κράτη-μέλη της ΕΕ βάζει η οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να... συγυρίσουν τα δημόσια οικονομικά τους με περικοπές σε μηχανισμούς που εφαρμόζουν από κοινού ιδιώτες και δημόσιο.

Έτσι εργαλεία, όπως: φορολογικά κίνητρα, εκπαιδευτικά εταιρικά δάνεια και εθνικά ταμεία, άδειες εκπαίδευσης μετ΄αποδοχών ή άνευ, επιδόματα και εισφορές είτε θα ατονήσουν είτε, θα εγκαταλειφθούν.

Η Ουγγαρία, ήδη, ανέστειλε αρκετούς τέτοιους μηχανισμούς, λόγω του υψηλού ελλείμματος.

Στο "κλαμπ των 12", η χώρα που εφαρμόζει τα περισσότερα εργαλεία κοινής χρηματοδότησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι η Ρουμανία. Ακολουθεί η Βουλγαρία και η Ουγγαρία

«Η ιδιωτική δαπάνη για εκπαιδευτικούς θεσμούς (0,67% του ΑΕΠ) ήταν το 2006 πολύ χαμηλότερη από τη δημόσια (4,67%), συνολικά στις 27 χώρες-μέλη», υπενθυμίζουν οι μελετητές, σύμφωνα με τους οποίους «η προθυμία των εργοδοτών να επενδύουν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά κίνητρα των κυβερνήσεων».

Με βάση τη μελέτη, μηχανισμοί όπως τα σχήματα επιχορηγήσεων και τα λεγόμενα «εκπαιδευτικά ταμεία» πέτυχαν τους στόχους τους, ενώ αντίθετα, οι φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις δεν αποδείχθηκαν, κατά πολλούς, το ίδιο αποτελεσματικές.

Χαμηλές επιδόσεις έχουν οι μηχανισμοί και όσον αφορά την ισότητα των ευκαιριών στην αγορά εργασίας.

Πάντως οι επιδόσεις των 12 σε σχέση με τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη εκπαιδευτική κατάρτιση είναι εντυπωσιακές.
Μεταξύ 1999 και 2005, ο αριθμός των εργαζομένων που παρακολουθούσαν προγράμματα κατάρτισης αυξήθηκε στο 27,7% από 18,2%. Το ίδιο διάστημα, στην υπόλοιπη ΕΕ το ποσοστό των εργαζομένων που καταρτίστηκαν μειώθηκε στο 34,9% από 37,6%.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα 12 νέα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι: Βουλγαρία, Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν "σπαταληθεί" αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για κατάρτιση και εκπαίδευση, μέσω του ΟΑΕΔ.
Tags: ΟΑΕΔ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 13.000 άνεργους ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 13.000 άνεργους
  2. ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκε ο πίνακας ανέργων για 3.337 θέσεις εργασίας ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκε ο πίνακας ανέργων για 3.337 θέσεις εργασίας
  3. ΟΑΕΔ: Yποβολή αιτήσεων στα ΙΕΚ για το χειμερινό εξάμηνο ΟΑΕΔ: Yποβολή αιτήσεων στα ΙΕΚ για το χειμερινό εξάμηνο
  4. ΟΑΕΔ: Εγγραφές υποψηφίων σπουδαστών στα ΙΕΚ ΟΑΕΔ: Εγγραφές υποψηφίων σπουδαστών στα ΙΕΚ
  5. ΟΑΕΔ: Πρόσληψη εκπαιδευτικών για τα ΙΕΚ – ΣΕΚ – Όλες οι λεπτομέρειες για τις αιτήσεις ΟΑΕΔ: Πρόσληψη εκπαιδευτικών για τα ΙΕΚ – ΣΕΚ – Όλες οι λεπτομέρειες για τις αιτήσεις
  6. ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 23.000 ανέργους ηλικίας 29 έως 64 ετών ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 23.000 ανέργους ηλικίας 29 έως 64 ετών
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook