Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πόρισμα ΓΕΩΤΕΕ Κ. Ελλάδας για τα Τέμπη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

“Έπρεπε να είχαν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας” σημειώνει το πόρισμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδας, η κατολίσθηση στα Τέμπη δεν οφείλεται μόνο σε έναν παράγοντα αλλά σε περισσότερους. Βασικός παράγοντας, σημείωσαν οι γεωλόγοι, είναι οι εκρήξεις για την διάνοιξη της σήραγγας που καταπόνησαν το έδαφος και το θέμα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Πιο αναλυτικά το ΓΕΩΤΕΕ αναφέρει τους παράγοντες που πιθανά συνέβαλλαν στην κατολίσθηση όπως τη δράση χλωρίδας, φυσικοχημικές διεργασίες, παρουσία νερού (έντονες βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις κ.ά.), υφιστάμενη γεωλογική δομή (έντονα κερματισμένοι ασβεστόλιθοι – φτωχή ποιότητα βραχομάζας), συνεχής επαναλαμβανόμενη καταπόνηση από τις εκρήξεις στα μέτωπα διάνοιξης της σήραγγας.

Οι προτάσει του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι:
 
-Χαρτογράφηση κατά μήκος της οδού στην κοιλάδα των Τεμπών των περιοχών με επικρεμάμενους βράχους, και τεχνικογεωλογική χαρτογράφηση περιοχών όπου η βραχομάζα είναι ιδιαίτερα καταπονημένη με έντονο κερματισμό, πολλά συστήματα ασυνεχειών αλλά συχνά και με σημαντική αποσάθρωση.

-Στόχος θα είναι τι ειδικά έργα μπορούν να εκτελεστούν 

-Δημιουργία συστήματος παρακολούθησης της έντασης των δονήσεων από τις εκρήξεις, με ειδικά όργανα που θα τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις της κοιλάδας. 

– Να σπάσουν και να απομακρυνθούν τα βράχια που είναι έτοιμα να πέσουν

Διαβάστε το ρεπορτάζ για τα φουρνέλα που μπορεί να προκάλεσαν την κατολίσθηση: Κομμένη στα δύο η Ελλάδα για ένα μήνα!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε