Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Πόσο συμφέρουν τα “πολιτικά κριτήρια” το ΠΑΣΟΚ στην κάλπη;

O ίδιος ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι οι εκλογές αυτές “είναι πολιτικές”, δείχνοντας πως έχει έτοιμα και τα επιχειρήματα να απαντήσει στην “αντιμνημονιακή” επιχειρηματολογία, κυρίως εκείνης που προέρχεται από τη ΝΔ.

Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, τα οποία θεωρούν ότι η έντονη πολιτικοποίηση είναι πιθανό να μη βοηθήσει το Κίνημα να κερδίσει καθαρά την εκλογική μάχη, διότι με αυτό τον τρόπο θα πολωθεί το πολιτικό κλίμα. Και η πόλωση, λένε, βοηθάει ένα κόμμα, με χαλαρή συσπείρωση, να συσπειρώσει τον κόσμο του και να διεκδικήσει περισσότερα απ΄ ότι, ίσως, θα διεκδικούσε σε άλλη περίπτωση.

Στη βάση αυτής της επιφύλαξης βρίσκεται, προφανώς, ο φόβος των στελεχών, που εκτιμούν ότι η πόλωση μπορεί να στείλει στο αντίπαλο στρατόπεδο πολλούς ψηφοφόρους, ακόμα και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, έστω κι αν τη θεωρούν αναγκαία.

Ο φόβος αυτός μεγαλώνει όταν η συζήτηση φθάνει στην Περιφέρεια Αττικής, όπου οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του επίσημου υποψηφίου Γιάννη Σγουρού και των “ανταρτών” Γιάννη Δημαρά και Αλέξη Μητρόπουλου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ιπποκράτους, ο υποψήφιος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας είναι τέταρτος με μονοψήφιο ποσοστό. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εύχονται να αυξηθεί η συσπείρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε ο υποψήφιός του να αναδειχθεί δεύτερος. Αν δεν τα καταφέρει, οι δημοσκοπήσεις λένε ότι ειδικά ο Γιάννης Δημαράς δεν αποκλείεται να είναι ο νικητής στον δεύτερο γύρο. Τις επιφυλάξεις αυτές δεν φαίνεται να συμμερίζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε διατεθειμένος να αναμετρηθεί κατά μέτωπο με την αντιπολίτευση και μάλιστα με επιθετική τακτική, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά της ΝΔ και του κ. Σαμαρά.

Επί του παρόντος, το ΠΑΣΟΚ δεν θα αντιπαρατεθεί με τα άλλα κόμματα, προτιμώντας την αναμέτρηση με τη ΝΔ, την οποία θεωρεί πιο “βατό” αντίπαλο, καθώς μπορεί σχετικά εύκολα να στρέψει την αντιμνημονιακή τακτική της εναντίον της, λόγων των μεγάλων ευθυνών της για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η ψήφος υπέρ ή κατά του μνημονίου, είναι ένα “πυροτέχνημα” και μια “κακότεχνη σανίδα σωτηρίας” για όσους φοβούνται τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, με βασικό της “όπλο” τον “Καλλικράτη”. Αν η αντιστροφή της αντιμνημονιακής λογικής είναι ο πρώτος άξονας της τακτικής του ΠΑΣΟΚ, ο “Καλλικράτης” είναι ο δεύτερος. Ο πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει σε όλες τις ομιλίες του, θεωρεί μεγάλης σημασίας μεταρρύθμιση την αλλαγή αυτή και θεμέλιο του νέου κράτους που θέλει να οικοδομήσει. Θεωρεί επίσης ότι στον τομέα των μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση τα έχει πάει πολύ καλά και έχει τη στήριξη τα κοινωνίας. Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μεγάλο βάρος τόσο στην ίδια τη μεταρρύθμιση όσο και στα πρόσωπα που πρέπει να εκλεγούν.

Ήδη, ο κ. Παπανδρέου, από το βήμα της Κ.Ο. του Κινήματος, τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία, να αναλάβουν τις Περιφέρειες “εκείνες οι δυνάμεις που πιστεύουν στον Καλλικράτη, στην αποκέντρωση των δομών, στη λογοδοσία, στη διεύρυνση της δημοκρατίας, που σέβονται τον πολίτη…”.

Και ουσιαστικά ζήτησε να καταψηφιστούν “εκείνες οι δυνάμεις που προσπαθούν αμετανόητα, ακόμα και σήμερα, να σταματήσουν την αλλαγή ή, απλώς, να διαχειριστούν, πελατειακά, ένα άλλο κέντρο εξουσίας. Αυτές οι δυνάμεις θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη στο κακό της παρελθόν”.

Το ΠΑΣΟΚ προτίθεται, εξ άλλου, αν παραστεί ανάγκη, να χρησιμοποιήσει ένα ακόμα επιχείρημα – δίλλημμα σε σχέση με το μνημόνιο και την τακτική της αντιπολίτευσης.

Το αποκάλυψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους (κατά την επέτειο του ενός έτους από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ), όταν είπε ότι αν η ψήφος είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου, θα αξιολογηθεί και από τους δανειστές μας, οι οποίοι θα εκτιμήσουν αν η Ελλάδα συνεχίζει στο δρόμο στον οποίο βρίσκεται ή όχι.

Και κάτι ακόμα για τους Περιφερειάρχες: Στην ίδια συζήτηση ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε τους πολίτες, λέγοντας ότι αυτόν που θα ψηφίσουν “θα τον έχουν κάθε μέρα πάνω από το κεφάλι τους”, άρα πρέπει να το σκεφθούν καλά.

Σχετικά με τους αριθμητικούς στόχους και το χρώμα του χάρτη το βράδυ των εκλογών, ο Πρωθυπουργός, στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ φέρεται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, να είπε ότι “θα είμαι ικανοποιημένος αν κερδίσουμε οκτώ Περιφέρειες”, στόχο με τον οποίο συμφώνησαν όλα τα παριστάμενα μέλη του οργάνου.

Οι Περιφέρειες τις οποίες το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι θα κερδίσει είναι: Αττική, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος, Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, χαμένες θεωρούνται οι Περιφέρειες, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου.

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, στην Ιπποκράτους έχει ανέβει λίγο η αισιοδοξία κι εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται οι οκτώ Περιφέρειες, του αρχικού στόχου, να γίνουν δέκα, με την προσθήκη των Περιφερειών της Κεντρικής Ελλάδας και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, πάντως, στην Ιπποκράτους, οι οποίοι θεωρούν ότι θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αν κάποια στελέχη του είχαν δεχθεί να είναι υποψήφιοι. Αυτό αφορά, κυρίως την Κεντρική Μακεδονία. Κάποιοι σκέπτονται ακόμα και τι θα συμβεί σε σχέση με την προώθηση μια συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αν ολόκληρη η Μακεδονία και η Θράκη “ντυθουν στα γαλάζια”, με δεδομένη και τη στάση του Αντώνη Σαμαρά στο ζήτημα.

Πλέον, όλο το βάρος του, το ΠΑΣΟΚ θα το ρίξει στην επιλογή των αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι μπορούν να δώσουν ώθηση στους συνδυασμούς.

Ο νέος Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης, είχε πει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είχαν ανακοινωθεί οι αντιπεριφερειάρχες σε 11 Περιφέρειες, αλλά αυτό δεν συνέβη. Ίσως η καθυστέρηση να οφείλεται στην πληθώρα των ενδιαφερομένων. Για παράδειγμα στην Αττική για 4 θέσεις, υπάρχουν περί τις 80 υποψηφιότητες. Ίσως, επίσης, να οφείλεται σε διαφωνίες στην επιλογή ορισμένων προσώπων, όπως έγινε στην περίπτωση του Γιώργου Πασχαλίδη για την Κεντρική Μακεδονία, ίσως και τα δύο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε