Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 20 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Που θα βρούμε χρήματα

Που θα βρούμε χρήματα
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 21.01.2010 | 11:25
Πρώτη δημοσίευση: 21.01.2010 | 09:52

 
“Ελεγχόμενη απεξάρτηση” από το ευρώ σχεδιάζει...

ο Γ.Παπακωνσταντίνου, μετά την εκτίναξη των spreads των ομολόγων κατά 35 μονάδες μέσα σε μία ημέρα. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα έντοκα γραμμάτια, προκαλώντας διπλή ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση ανάλογων έντοκων γραμματίων στην -εξίσου προβληματική- Ιρλανδία είναι 0,48% και στην Ελλάδα 1,38% !
 
Στην προσπάθειά του να “παρακάμψει” τις αγορές κεφαλαίου εξετάζονται τα σενάρια:
 
α) Η άντληση κεφαλαίων από τρίτες χώρες και σε διαφορετικά νομίσματα από το ευρώ. Ήδη ο κ.Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει σε ΗΠΑ και Ασία για τον σκοπό αυτό.
 
β) Η έκδοση “λαϊκού ομολόγου”, αν και αναγνωρίζεται ότι αυτό θα αφαιρούσε κεφάλαια από τι Τράπεζες.
 
γ) Ο επαναπατρισμός τραπεζικών καταθέσεων με “επιτοκιακό κίνητρο” ή “αμνηστία” από το πόθεν έσχες. Άλλωστε μόλις χθες ανακοινώθηκε επίσημα ότι το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου έφυγαν εκτός Ελλάδας καταθέσεις 3,3 δισ. !
 
 Μιλώντας σήμερα σε τραπεζικό συνέδριο ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η χώρα θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις δανειακές της απαιτήσεις στις διεθνείς αγορές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, βάσει του σχεδιασμού της. 
Επιπλέον επανέλαβε ότι η οικονομία 
θα είναι σε οριακή ύφεση το 2010, με την ανάκαμψη να σημειώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα καταγραφούν το 2011.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook