Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Που θα βρούμε χρήματα

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
 
“Ελεγχόμενη απεξάρτηση” από το ευρώ σχεδιάζει…
ο Γ.Παπακωνσταντίνου, μετά την εκτίναξη των spreads των ομολόγων κατά 35 μονάδες μέσα σε μία ημέρα. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα έντοκα γραμμάτια, προκαλώντας διπλή ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση ανάλογων έντοκων γραμματίων στην -εξίσου προβληματική- Ιρλανδία είναι 0,48% και στην Ελλάδα 1,38% !
 
Στην προσπάθειά του να “παρακάμψει” τις αγορές κεφαλαίου εξετάζονται τα σενάρια:
 
α) Η άντληση κεφαλαίων από τρίτες χώρες και σε διαφορετικά νομίσματα από το ευρώ. Ήδη ο κ.Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει σε ΗΠΑ και Ασία για τον σκοπό αυτό.
 
β) Η έκδοση “λαϊκού ομολόγου”, αν και αναγνωρίζεται ότι αυτό θα αφαιρούσε κεφάλαια από τι Τράπεζες.
 
γ) Ο επαναπατρισμός τραπεζικών καταθέσεων με “επιτοκιακό κίνητρο” ή “αμνηστία” από το πόθεν έσχες. Άλλωστε μόλις χθες ανακοινώθηκε επίσημα ότι το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου έφυγαν εκτός Ελλάδας καταθέσεις 3,3 δισ. !
 
 Μιλώντας σήμερα σε τραπεζικό συνέδριο ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η χώρα θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις δανειακές της απαιτήσεις στις διεθνείς αγορές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, βάσει του σχεδιασμού της. 
Επιπλέον επανέλαβε ότι η οικονομία 
θα είναι σε οριακή ύφεση το 2010, με την ανάκαμψη να σημειώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα καταγραφούν το 2011.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε