Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 10 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

«Πουλήστε κρατική περιουσία μέχρι τον Ιούνιο»

«Πουλήστε κρατική περιουσία μέχρι τον Ιούνιο»
REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 17.05.2011 | 06:39
Πρώτη δημοσίευση: 17.05.2011 | 06:39

Σαφής εντολή των πιστωτών για συναίνεση. Πρόσθετα σκληρά μέτρα

Στην σκιά του κρίσιμου Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου οι πιστωτές μας απαίτησαν την συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στην εφαρμογή του μνημονίου, σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις-εξπρές, αλλά και πρόσθετα σκληρά μέτρα που φτάνουν στα λουκέτα σε οργανισμούς του δημοσίου και απολύσεις, οι ελεγκτές της τρόικα στην Αθήνα έχουν ήδη δώσει τις πρώτες κατευθύνσεις.
 
Εκείνο που φαίνεται να «καίει» Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, πρόγραμμα το οποίο θεωρείται «κλειδί» για την μείωση του χρέους: Η πρώτη σαφής εντολή που δόθηκε στην Κυβέρνηση είναι να γίνει η πρώτη αποκρατικοποίηση εντός του Ιουνίου.
 
Στην παρούσα φάση, ο στόχος δεν είναι τόσο να εισρεύσουν κεφάλαια στα κρατικά ταμεία, αλλά να δείξει η κυβέρνηση ότι «βάζει μπρος» τις μηχανές και ξεκινάει επιτέλους την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Πάντως, η τρόικα έχει τοποθετήσει τον πήχη των εσόδων από πώληση περιουσιακών στοιχείων του Κράτους, μέχρι το τέλος της χρονιάς, στα 2 δισ. ευρώ.
 
Στις «ώριμες» περιπτώσεις για αποκρατικοποίηση περιλαμβάνεται και ο ΟΤΕ, που ακόμα κι αν δεν γίνει μέσα στον Ιούνιο, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πώληση του 10% του Οργανισμού και σε αυτήν την φάση δεν φαίνεται να αλλάζει ο στόχος αυτός.
 
Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει επίσης να έχει ολοκληρωθεί η χρονική επέκταση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος» που υπάρχει με την γερμανική εταιρεία Hoctief, αλλά και να έχει πωληθεί το Καζίνο της Πάρνηθας.
Εκτός αυτών, η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να δείξει με αξιόπιστο τρόπο ότι μπορεί να συγκεντρώσει τα 50 δις ευρώ που έχει ανακοινώσει έως το 2015.
 
Άλλωστε, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχουν καταστήσει σαφές ότι το μέλλον της Ελλάδας και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για νέα χρηματοδότησή της -ακόμη και για την εκταμίευση της 5ης δόσης του υπάρχοντος δανείου- θα εξαρτηθούν αρχικά από την αποφασιστικότητα που θα επιδείξει η κυβέρνηση στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και σε δεύτερη φάση από την αποδοτικότητά της σε αυτόν τον τομέα.
 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids] Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids]
  2. Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά
  3. Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup! Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup!
  4. Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»! Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»!
  5. Αξιολόγηση: Συμφωνία... το Μάιο! Τί σημαίνει η  μετακόμιση  από το Χίλτον στις Βρυξέλλες Αξιολόγηση: Συμφωνία... το Μάιο! Τί σημαίνει η "μετακόμιση" από το Χίλτον στις Βρυξέλλες
  6. Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο... χθες! Η ανακοίνωση του Eurogroup Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο... χθες! Η ανακοίνωση του Eurogroup
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook