Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πρακτικές οδηγίες για το όταν αλλάζει ο χρήστης ακινήτου

Πρακτικές οδηγίες για το όταν αλλάζει ο χρήστης ακινήτου

Πρακτικές πληροφορίες και συμβουλές προς ενοικιαστές και ιδιοκτήτες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται, όταν αλλάζει ο χρήστης του ακινήτου (π.χ. όταν το ακίνητο πωλείται, νοικιάζεται κλπ.) δίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η δήλωση αλλαγής χρήστη είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να εκδίδονται οι λογαριασμοί στο όνομα του καταναλωτή που είναι υπόχρεος απέναντι στον Προμηθευτή για την εξόφληση των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και όχι στο όνομα του προηγούμενου χρήστη ή ιδιοκτήτη. Οι διαδικασίες έχουν ως εξής:

-Στην περίπτωση που ο νέος χρήστης ενός ακινήτου (π.χ. νέος ενοικιαστής ή ιδιοκτήτης) θελήσει να αλλάξει Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει ακολουθήσει τα εξής βήματα:

Βήμα 1. Υποβάλλει τη σχετική Αίτηση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η.Ε.) στον Προμηθευτή της επιλογής του, επισυνάπτοντας όλα τα σχετικά έγγραφα που απαιτούνται από τον εν λόγω Προμηθευτή.

Βήμα 2. Μαζί με τα έγγραφα του βήματος 1, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον Προμηθευτή της επιλογής του για τα επιπρόσθετα δικαιολογητικά που απαιτούνται να κατατεθούν, προκειμένου να τεκμηριώνεται ότι ο χρήστης έχει δικαίωμα χρήσης του ακινήτου που τον αφορά, όπως π.χ. θεωρημένο μισθωτήριο, συμβόλαιο αγοράς, εξουσιοδότηση, υπεύθυνη δήλωση, κλπ.

Βήμα 3. Στη σχετική Αίτηση Προμήθειας Η.Ε. θα πρέπει να αναγράφεται και το ονοματεπώνυμο του προηγούμενου Πελάτη (όπως προκύπτει από τον τελευταίο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου) και να επισημαίνεται ότι πρόκειται για “Διαδοχή Πελάτη”.

-Στην περίπτωση που ο νέος χρήστης δηλώνει μόνο την αλλαγή επωνυμίας, χωρίς να επιθυμεί την ταυτόχρονη αλλαγή Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, η αίτηση αλλαγής επωνυμίας μπορεί να γίνει είτε από το νέο χρήστη, είτε από τον προηγούμενο χρήστη του ακινήτου, το όνομα του οποίου αναγράφεται στο λογαριασμό κατανάλωσης, με την προσκόμιση στον Προμηθευτή των αντίστοιχων δικαιολογητικών.

Σε κάθε περίπτωση, αν έχει λήξει η ισχύς της Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) του ακινήτου από ιδιώτη ηλεκτρολόγο, τότε ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης υποχρεούται να καταθέσει ενημερωμένη ΥΔΕ στο Διαχειριστή του Δικτύου, δηλαδή τη ΔΕΗ, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η ΥΔΕ επιβάλλεται για λόγους ασφαλούς λειτουργίας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων του ακινήτου. Εάν η εγκατάσταση ενός ακινήτου δεν έχει ΥΔΕ σε ισχύ, ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής μπορεί να την αποσυνδέσει.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε