Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Πράσινη λύση στην κρίση” προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Κατα τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου στην ΔΕΘ, οι Οικολόγοι Πράσινοι μίλησαν για βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη και επένδυση στα συλλογικά αγαθά.

«Δεν πιστεύουμε στις συνταγές ύφεσης, που προωθούν το ΔΝΤ, η Τρόικα και το Μνημόνιο. Χρειάζεται να επενδύσουμε στην ταυτόχρονη έξοδο από την κρίση, στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, μέσα από αυτούς τους τρεις άξονες», τόνισε ο Γιάνηης Παρασκευόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. «Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, περισσότερη αλληλεγγύη, δημοκρατία, συλλογικά αγαθά, “κόκκινες γραμμές” σε αυτά που συμβαίνουν τώρα, περισσότερη διαφάνεια, συνολική πρόταση για την έξοδο από την κρίση» πρόσθεσε.

    Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων – Πρασίνων τόνισαν ότι «80% του ελλείμματος προέρχεται από τις εισαγωγές όπλων και ενέργειας» και υποστήριξαν ότι «οι περικοπές πρέπει να γίνουν εκεί» και ότι «είναι απαράδεκτο η χώρα να επενδύει κυρίως στη διπλωματία των εξοπλισμών». Πρόσθεσαν ότι «τα 75 δισ. εγγυήσεων προς τις τράπεζες» πρέπει να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία, «με στόχο να κάνουν κάθε νοικοκυριό ένα μικρό πράσινο επενδυτή».Τόνισαν ακόμη ότι χρειάζεται μια δικαιότερη φορολογική πολιτική, «ως εργαλείο για να ενθαρρύνονται και να αποθαρρύονται δραστηριότητες», εναρμονισμένη με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες.

    Χαρακτήρισαν πολύτιμα «περιβαλλοντικά εργαλεία» το δασολόγιο και το χωροταξικό, για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και «να προκριθούν οι επενδύσεις που πραγματικά αξίζουν» και άσκησαν κριτική για «ανακολουθία» στην κυβέρνηση για το πρόσφατο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις. Επίσης, επέκριναν τους σχεδιασμούς για τον ΟΣΕ, υπογραμμίζοντας ότι «το μέλλον έρχεται πάνω σε ράγες» και ότι «ο σιδηρόδρομος πρέπει να αξιοποιηθεί ως εργαλείο ανάπτυξης».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αυτοδιοίκηση τόνισαν ότι «στην Αθήνα συνεργαζόμαστε με τον κ. Καμίνη και όχι με το ΠΑΣΟΚ» και οι συνεργασίες μας «καθορίζονται με βάση τα προγράμματα και τις πολιτικές», ενώ τάχθηκαν ενάντια στην «ομόφωνη πρόθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να μετατρέψουν τις τοπικές εκλογές σε δημοψήφισμα για την κεντρική πολιτική». Οι Οικολόγοι – Πράσινοι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Μιχάλη Τρεμόπουλου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την υποψηφιότητα του Χρίστου Μάτη για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης.

    Στην περιβαλλοντική διάσταση των επενδύσεων (εκτροπή του Αχελώου, αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, εξορύξεις χρυσού κ.α.) εστίασε η εκπρόσωπος τύπου Ελεάνα Ιωαννίδου, υποστηρίζοντας ότι με τους σχεδιασμούς που γίνονται, «απειλούνται» περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που υπόσχονται, σε βάρος της γεωργοκτηνοτροφίας, της «πράσινης» οικονομίας και του αγροτουρισμού.

    Στις ευρωπαϊκές κατακτήσεις των Οικολόγων – Πρασίνων αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου Μιχάλης Τρεμόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πολλές από αυτές και οι κατευθύνσεις που εισηγούνται, με την αξιοποίηση «των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων» μπορούν να βρουν εφαρμογή και στην αυτοδιοίκηση για ένα άλλο μοντέλο «πράσινης» οικονομίας και σε τοπική κλίμακα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε