Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Πρόεδρος Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος: Η Κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί σε διαρκή επιδείνωση το ασφαλιστικό καθεστώς των δικηγόρων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με κριτικό τρόπο τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρής, κατά την ομιλία-παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στις επιτροπέ της Βουλής που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων με το οποίο σε διάστημα μόλις λίγων μηνών καταργούνται διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των νέων και οικονομικά αδύναμων δικηγόρων.

Ο κ. Αλεξανδρής τόνισε πως η Κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί σε διαρκή επιδείνωση το ασφαλιστικό καθεστώς των Δικηγόρων εξουθενώνοντάς τους επαγγελματικά και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση νέου δικηγόρου έως 10 ετών, με εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος καλείται να πληρώσει για φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές πάνω από το 70% του εισοδήματός του!

Νωρίτερα, στην αρχή της παρέμβασής του επισήμανε τον ασφυκτικό χρόνο, τόσο όσον αφορά την ενημέρωση των φορέων (οι οποίοι κλήθηκαν να παραστούν μόλις δύο ώρες πριν τη συνεδρίαση των επιτροπών) όσο και τη διαδικασία αυτή καθ΄ εαυτήν, γεγονός που όπως υπογράμμισε, υπονομεύει την ποιότητα του νομοθετικού έργου. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοθέτημα, όσον αφορά τις καταργούμενες ευνοϊκές διατάξεις, ως μνημείο κυβερνητικής αναξιοπιστίας και πλήγμα στο κράτος Δικαίου.

Οι επίμαχες διατάξεις επιφέρουν διπλό χτύπημα στους νέους και οικονομικά αδύναμους δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής, προσθέτοντας : «με το άρθρο 1 επιχειρείται να καταργηθεί, τόσο η μειωμένη βάση υπολογισμού των κατώτατων εισφορών υγειονομικής περίθαλψης για την πρώτη πενταετία (από το 70% στο 100% του βασικού μισθού), όσο και το μειωμένο ποσοστό των εισφορών για τους νέους ασφαλισμένους (από 4,87% για τα δύο πρώτα χρόνια και 5,91% για τα επόμενα τρία, σε 6,95% από το πρώτο έτος ασφάλισης). Τούτο μάλιστα γίνεται με έναν τρόπο νομοτεχνικά άστοχο, που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα εφαρμογής».

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση απέφυγε επίσης να φέρει προς ρύθμιση άλλα αιτήματα του Δικηγορικού Σώματος, όπως η δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικού ταμείου με ταυτόχρονη κατάργηση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, η παγιοποίηση των εκπτώσεων στους νέους ασφαλισμένους και ο συμψηφισμός των επιπλέον των οφειλομένων, πλην όμως καταβληθεισών, ασφαλιστικών εισφορών.

Πρόσθεσε, επίσης, πως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ούτε στο αίτημα του δικηγορικού σώματος για κατάργηση των παραβόλων προαγωγής των Δικηγόρων στο Εφετείο και τον Άρειο Πάγο ενώ εκκρεμεί απόφαση του Υπουργού όσον αφορά την παράταση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2015 έως τις 31-12-2016, όπως αποφάσισε το Δ.Σ του ΕΤΑΑ, με διαφωνία του κυβερνητικού επιτρόπου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε