Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Προμηθευτές νοσοκομείων: Απο Δευτέρα υλικά τέλος!

Σε αναστολή παραδόσεων ιατρικού υλικού αλλά και απόσυρση των διαθέσιμων αποθεμάτων προς τα δημόσια νοσοκομεία προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα οι προμηθευτές του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών (ΣΕΠ) Επιστημών και Υγείας αποφάσισαν να σταματήσουν την προμήθεια επί πιστώσει του υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ ζητώντας την αποπληρωμή των 2,6 δισ. ευρώ που τους οφείλονται τα τελευταία πέντε χρόνια. Σημειωτέον ότι ο ΣΕΠ έχει 192 μέλη, τα οποία διακινούν το 60% των ιατρικών υλικών στο σύστημα δημόσιας υγείας.

«Από την ερχόμενη Δευτέρα τα μέλη μας είναι υποχρεωμένα να αναστείλουν τις επί πιστώσει παραδόσεις υλικών προς όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και να αποσύρουν τις παρακαταθήκες (στοκ)», ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παναγιώτης Στραβόλαιμος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «θα εξαιρεθούν τα επείγοντα και αιτιολογημένα περιστατικά για τα οποία θα υπάρξει μηχανισμός ασφαλείας».

«Εχουν παρέλθει περισσότερα από δύο χρόνια που το Ελληνικό Δημόσιο υπόσχεται κατ’ επανάληψη ότι θα πληρώσει τα συσσωρευμένα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων των ετών 2005- 2010. Η περίφημη ρύθμιση των χρεών 2007-2009 με μετρητά και ομόλογα δεν προχωρά διότι δεν εκδίδονται οι αναγκαίες διυπουργικές αποφάσεις», κατήγγειλαν οι προμηθευτές.

Θεωρούν, μάλιστα, απολύτως ενδεικτικό της ασυνέπειας λόγων και έργων των αρμοδίων υπουργών το γεγονός ότι το τρέχον έτος τα νοσοκομεία εξόφλησαν στους προμηθευτές μόλις το 4,6% των υλικών που έχουν παραλάβει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα το ΕΣΥ έχει προμηθευτεί μέσω του ΣΕΠ υλικά, αξίας 520 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι εταιρείες έχουν εισπράξει περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε