Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Προνομιακά δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ για επιχειρήσεις

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

‘Ολες οι προϋποθέσεις.

Χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου μέσω του ΤΕΜΠΜΕ  σε 100.000 επιχειρήσεις για την εξόφληση φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων και οφειλών σε προμηθευτές εξήγγειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη.

Στόχος, όπως επεσήμανε, είναι να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά αλλά και να υπάρξουν ταμειακά οφέλη για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τι προβλέπεται: 

– Στα προγράμματα εντάσσονται επιχειρήσεις όλων μορφών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κλπ.) και των κλάδων της οικονομίας, με προϋπόθεση να απασχολούν έως 50 άτομα και ο τζίρος τους να μην υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ

– Τα δάνεια για το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς τα δάνεια κλιμακώνονται από 5.000 έως 100.000 ευρώ. Για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 άτομα το όριο είναι 40.000 ευρώ, από 5 – 20 άτομα 70.000 ευρώ και από 20 ως 50 άτομα 100.000 ευρώ. Για την κάλυψη υποχρεώσεων προς προμηθευτές τα όρια είναι 5.000 – 300.000 ευρώ. Το επιτόκιο θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6 % (Euribor εξαμήνου συν περιθώριο 4 ή 5 %).

– Τα δάνεια θα αντιστοιχούν μέχρι και στο 100 % των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) και τους προμηθευτές, έναντι τιμολογίων. Η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ θα καλύπτει το 80 % του δανείου και οι τράπεζες θα μπορούν να ζητούν εξασφαλίσεις από τους επιχειρηματίες έως και για το 10 %.

– Το πρόγραμμα για Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία θα “τρέξει” ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 ενώ το δεύτερο πρόγραμμα, για την εξόφληση υποχρεώσεων προς προμηθευτές, ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

    “Μέτρα όπως αυτά μπορούν να διώξουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές”, σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος. Ο ίδιος τόνισε ότι το 2007 το 17,5 % των επιχειρήσεων δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ, το 2009 το ποσοστό ανέβηκε στο 33 % (μία στις τρεις) και εφέτος προβλέπεται να φθάσει στο 38 %.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης είπε ότι τα προγράμματα αυτά, όπως και ο νόμος 3816 για τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών αποτελούν πολύ σημαντικά εργαλεία για την αγορά. Και ο γεν. γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χ. Γκόρτσος ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα στήριζε και εξακολουθεί να στηρίζει τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, μέσω των οποίων έχουν διοχετευθεί μέχρι σήμερα στην αγορά περισσότερα από 5 δις. Ευρώ.

ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση.

Η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Λούκα Κατσέλη θα ανακοινώσει το πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζει να επιφέρει στη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), ώστε να μπορούν περισσότερες επιχειρήσεις να πάρουν δάνεια, με προνομιακούς όρους και με επιδότηση επιτοκίου.

 

Εν μέσω κρίσης, θα ανακοινώσει και ένα νέο πρόγραμμα, για όσους χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, ώστε να παίρνουν:

 

δάνεια 100.000 – 150.000 ευρώ

μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους,

με κρατική εγγύηση από το ΤΕΜΠΜΕ,

για διάρκεια 5-6 χρόνια,

και με περίοδο χάριτος 1 ως 2 χρόνια.

 

Το πρόγραμμα αποτελούσε αίτημα των παραγωγικών φορέων από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ «έτσι θα μπορέσουν να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις και να εκπληρώσουν σε ένα βάθος χρόνου 5 ετών αυτές τις υποχρεώσεις τους, χωρίς τα πρόστιμα».

 

Υπολογίζεται ότι περί τις 240.000 επιχειρηματίες δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές στο ασφαλιστικό τους Ταμείο (ΟΑΕΕ) ενώ ξεπερνούν τις 400.000 μαζί με εκείνους που χρωστούν στην Εφορία, στο ΙΚΑ κλπ. Για τις οφειλές τους αυτές, δεν μπορούν να θεωρήσουν στοιχεία, αδυνατούν να λειτουργήσουν και απειλούνται με λουκέτο. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε