Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Λιακάδα 7 Αθήνα Αναλυτικά

Προσφυγές στο ΣτΕ για τη μεταβίβαση των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Προσφυγές στο ΣτΕ για τη μεταβίβαση των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο
Τελευταία ενημέρωση: 30.11.2016 | 18:53
Πρώτη δημοσίευση: 30.11.2016 | 18:53

Κάτοικοι των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης και το σωματείο εργαζομένων στην ΕΥΑΘ προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο μέσω ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται οι μετοχές των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δηλαδή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών».

Συγκεκριμένα,με τους νόμους 4389/2016, 4425/2016 και 4425/2016 οι μετοχές των εν λόγω δύο εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης οι οποίες ανήκουν ουσιαστικά στο Δημόσιο διαβιβάστηκαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών».

Οι 154 κάτοικοι των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης και το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ υποστηρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση των δύο επίμαχων εταιρειών που γίνεται μέσω της μεταβίβασης των μετοχών τους είναι αντίθετη στις επιταγές των άρθρων 5 και 21 του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν στο κράτος να λάβει μέριμνα για την προστασία της υγείας των πολιτών, της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας, κ.λπ.

Μεταξύ πολλών άλλων στις προσφυγές τονίζεται πω από τη μεταβίβαση των μετοχών δεν εξασφαλίζονται κανόνες του δημοσίου συμφέροντος, αλλά ούτε  οι συνταγματικές επιταγές για την  παροχή αγαθών και υπηρεσιών υψίστης ζωτικής σημασίας που αφορούν ευθέως την υγεία των πολιτών, όπως είναι το νερό και η αποχέτευση, αλλά αντίθετα αποσκοπεί στην επαύξηση των εσόδων  του Δημοσίου στο πλαίσιο της αποπληρωμής μέρους του δημοσίου χρέους.

Επιπλέον, επισημαίνουν πως με τη μεταβίβαση των μετοχών των δύο εταιρειών το Ελληνικό Δημόσιο αποξενώνεται από τον έλεγχο των επιχειρήσεων αυτών, ενώ αποδυναμώνεται η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος από τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Παράλληλα, στις προσφυγές υπενθυμίζεται η νομολογία της  Ολομέλειας του ΣτΕ  που έχει αποφανθεί  πρόσφατα  ότι οι επιχειρήσεις που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, όπως είναι η ύδρευση και η αποχέτευση, ασκούν στην ουσία δημόσια υπηρεσία και πρέπει πάντοτε  να λειτουργούν υπό τη  νομική εγγύηση και εποπτεία του κράτους, ώστε να παρέχουν  συνεχώς προς το κοινωνικό σύνολο καλής ποιότητας αγαθά και υπηρεσίες.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ για «αεροπειρατές» Ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ για «αεροπειρατές»
  2. ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι προσφυγές των γιατρών του ΕΣΥ για τις περικοπές των αποδοχών τους ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι προσφυγές των γιατρών του ΕΣΥ για τις περικοπές των αποδοχών τους
  3. “Όχι” στην νέα Ένωση Δικαστών λένε οι δικαστές του ΣτΕ “Όχι” στην νέα Ένωση Δικαστών λένε οι δικαστές του ΣτΕ
  4. Πότε αποφασίζει το ΣτΕ για την υπόθεση Siemens Πότε αποφασίζει το ΣτΕ για την υπόθεση Siemens
  5. Δικαστές του ΣτΕ κατά του Προέδρου του Νικόλαου Σακελλαρίου! Δικαστές του ΣτΕ κατά του Προέδρου του Νικόλαου Σακελλαρίου!
  6. Ιταλία δημοψήφισμα: Καταρρέουν οι τράπεζες - 8 απειλούνται με χρεοκοπία! Ιταλία δημοψήφισμα: Καταρρέουν οι τράπεζες - 8 απειλούνται με χρεοκοπία!
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook