Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Προσωρινή” μείωση στις τιμές των φαρμάκων

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Από τη Δευτέρα 3 Μαϊου τίθεται σε εφαρμογή…

η αγορανομική διάταξη του υπουργείο Οικονομίας γιά προσωρινή μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 21,72% μεσοσταθμικά.

 

Ειδικότερα, εκτάκτως αργά χθες το απόγευμα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι επειδή αργεί η ανακοστολόγηση- επρόκειτο να είναι έτοιμη από τον περασμένο Φεβρουάριο- η κυβέρνηση αποφάσισε να εκδώσει νέα αγορανομική διάταξη με την οποία μειώνονται από 3% ως και 27% οι τιμές των 2.500 πρωτότυπων φαρμάκων από την προσεχή Δευτέρα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι προσωρινές μειώσεις θα ισχύσουν για περίπου ενάμιση-δύο μήνες, ώσπου να ολοκληρωθεί η ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμάκων. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η ανατιμολόγηση θα γίνει με βάση την τιμή μονάδας του φαρμάκου.

 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι τιμές των αντιγράφων φαρμάκων- αφορούν κατά κύριο λόγο την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία- θα μειωθούν επιπλέον 10% της τιμής του πρωτοτύπου. Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση οι μειώσεις θα φθάσουν ως και 37%. Το όφελος από τις προσωρινές μειώσεις τιμών θα είναι της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

 

Η νέα κίνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι άμεσα θα υπάρξουν ελλείψεις σημαντικών φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, όπως είναι τα ογκολογικά, οι ινσουλίνες και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του ΑΙDS.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε