Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Προσωρινό stop στο Συνοδικό Μέγαρο στην Πλάκα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την απόφαση για την ανέγερση Συνοδικού Μεγάρου στην Πλάκα ανέστειλε προσωρινά το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 224/2010 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών σταμάτησε προσωρινά την ανέγερση του Συνοδικού Μεγάρου επί της οδού Θουκιδίδου στην Πλάκα. 

Η πρώτη προσπάθεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την ανέγερση του Συνοδικού Μεγάρου έγινε το 1982, η οποία απέτυχε λόγω της αρνητικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την οποία επικύρωσε ο υπουργός Πολιτισμού ένα χρόνο μετά. 

Η δεύτερη προσπάθεια έγινε το 2004, μετονομάζοντας όμως το Συνοδικό Μέγαρο σε «Μητροπολιτικό Μουσείο», η οποία και πάλι δεν ευδοκίμησε για τον ίδιο λόγο. 

Η τρίτη προσπάθεια πέτυχε, καθώς τον Ιούλιο του 2006 ο υπουργός Πολιτισμού ενέκρινε την ανέγερση του Συνοδικού Μεγάρου. Όμως, σταμάτησε προσωρινά η ανέγερση από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο το 2007 με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ε’ Τμήματος κ. Μενουδάκου κατόπιν αίτησης της Σχολής Χιλλ και κατοίκων της Πλάκας. 

Η Αρχιεπισκοπή, όμως επανήλθε, ζητώντας να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου, ενώ οι κάτοικοι της Πλάκας εμμένουν στις θέσεις τους κατά της μη ανέγερσης. 

Έτσι, την Τρίτη, το Ε’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση της Αρχιεπισκοπής που ζητούσε να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου. Η αίτηση απορρίφθηκε λόγω των αρχαίων ευρημάτων που υπάρχουν στο οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το Συνοδικό Μέγαρο. 

Το δικαστήριο, αφού στάθμισε τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων (για τα οποία έχει αποφασιστεί η διατήρηση του «εν υπαίθρω») και την ασφαλή διέλευση από την οδό Θουκιδίδου ενόψει και της γειτνίασης με σχολικό κτίριο, αναστέλλει την από 19.6.2006 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η ανέγερση του Συνοδικού Μεγάρου. Παράλληλα, το ΣτΕ επιτρέπει την εκπόνηση μελετών για την αντιστήριξη των πρανών του οικοπέδου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε