Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Προσοχή πως αγοράζετε τα σαρακοστιανά

ΦΩΤΟ NEWSIT.GR
ΦΩΤΟ NEWSIT.GR

 

Τα μάτια τους 14 θα πρέπει να έχουν οι καταναλωτές που σπεύδουν να αγοράσουν τα απαραίτητα νηστίσιμα…
 

 

για τα σαρακοστιανά προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις και σοβαρά προβλήματα υγείας. Με προσοχή λοιπόν να προχωρήσουν για την καθιερωμένη νηστεία άλλα με προσοχή τόσο για να προστατέψουμε το πορτοφόλι τους αλλά κυρίως την υγεία τους.
 
Οι τιμές όλων των νηστίσιμων είναι ως συνήθως λίγο “αλμυρές ” αλλά με μια καλή έρευνα αγοράς ο καταναλωτής μπορεί να βρει και χαμηλή τιμή αλλά και καλή ποιότητα.
Σύμφωνα με το τις οργανώσεις προστασίας καταναλωτών , Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚA) ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία καταναλωτών Ελλάδας, δίνουν οδηγίες αγοράς και συνιστούν στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πριν αγοράσουν τα σαρακοστιανά να έχουν τα μάτια τους 14, πολύ περισσότερο όταν προμηθεύονται τα οστρακοειδή. Εκτός του οπτικού, έλεγχου και του … «οσφρητικού» οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν να δουν και να ελέγξουν το πιστοποιητικό καταλληλότητας, του παραγωγού.
 
Ωστόσο στα οστρακοειδή κυρίως τα μύδια που πωλούνται νωπά με κέλυφος, πωλούνται, επίσης και σε κατεψυγμένα αποκορυφωμένα . Σε αυτά ο καταναλωτής θα πρέπει να ελέγχει την ημερομηνία ανάλωσης η οποία πρέπει να μην ξεπερνά τις 5 ημέρες από την ήμερα της αποκορύφωσης.
 
Τι να προσέξουμε για να μην… τρέχουμε.
 
Για το κύριο Έδεσσα που έχει την τιμητική του την ταραμοσαλάτα, ο ταραμάς που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, λευκό έως καστανό ανοιχτό, να μυρίζει ευχάριστα. Πάντως η καλύτερη ταραμοσαλάτα και όσο το δυνατόν «βιολογική» που δεν θα περιέχει τις ανάλογες χρωστικές του εμπορίου, είναι σπιτικής παρασκευής.
 
Σε ότι αφορά στα νωπά κεφαλόποδα μαλάκια (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μόσχοι, θρύψαλα) η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια και οι βεντούζες τους να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα και βέβαια να μυρίζουν θάλασσα. Οι γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κλπ όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν αντανακλαστικές κινήσεις, στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια.
Από την άλλη πλευρά τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στους -18o C, να πωλούνται συσκευασμένα και με το ελλειψοειδές υγειονομικό σήμα, στο οποίο θα πρέπει να αναφέρονται ο Κωδικός Αριθμός Ευρωπαϊκής Ένωσης της εγκατάστασης, καθώς και ονομασία πώλησης, καθαρό βάρος, ημερομηνία λήξης, συνθήκες συντήρησης και χρήσης, εμπορική επωνυμία, διεύθυνση του παρασκευαστή ή συσκευαστή και τόπος παραγωγής ή προέλευσης.
 
Στα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα που συμπληρώνουν το νηστίσιμο τραπέζι που δεν είναι άλλα από τα Δίθυρα μαλάκια , όπως τα μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια και άλλα οστρακοειδή πρέπει να είναι συσκευασμένα, να φέρουν υγειονομικό σήμα με την σφραγίδα του Κέντρου Αποστολής, να είναι ζωντανά, κατά την στιγμή της αγοράς- όπως και οι αχινοί-, να έχουν τα κελύφη κλειστά ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, πρέπει να κλείνουν με ένα απλό άγγιγμα πάνω στο κέλυφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Newsit στην Βαρβάκειο

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε